Schrijven en kennis maken met de werkvloer

Ik heb even moeten zoeken wat ik precies wilde doen met het vak SelfLAB Online 1. Uiteindelijk ben ik van start gegaan met een persoonlijke blog: www.dandydiandycreativity.wordpress.com Ik heb lang gesleuteld aan het concept van mijn blog, omdat ik duidelijk omlijnde thema’s wilde. Op deze manier kan iedereen gemakkelijk vinden wat hij zoekt.

Mijn blog bestaat uit twee thema’s: ‘de journaliste in mij’ en ‘fotografische gevoelens en verhalen’. Deze thema’s zijn naar mijn mening vrij ruim. Tegelijkertijd geven ze aan wat je er allemaal kan terugvinden. Zo zal het ene steeds vertrekken vanuit een journalistiek oogpunt en het andere zal steeds berusten op foto’s. Om dit ook duidelijk te maken op mijn blog, staat er onder elk thema een korte uitleg. Hierdoor moet de lezer niet gissen naar wat ze onder het thema terug kunnen vinden

De journaliste in mij

Dit thema omvat momenteel 4 blogberichten. Het eerst heeft als titel ‘De start van een nieuw avontuur’ en is mijn eerste blogbericht. Hierin stel ik mezelf kort voor, geef ik de reden van mijn blog en vertel ik ook de oorsprong van de naam van mijn blog. Deze eerste post vormt dus een intro voor mijn blog.

Vervolgens heb ik een theaterrecensie geschreven en gepubliceerd op mijn blog onder de naam ‘Een woordenspektakel’. Oorspronkelijk heb ik de recensie geschreven voor het studentenmagazine TankMagazine. Uiteindelijk is het niet in het magazine terechtgekomen, omdat het toneelstuk niet meer voorgedragen werd wanneer het magazine uitkwam. Hiermee had ik geen rekening gehouden. De recensie heeft wel een plaats gekregen op mijn blog, omdat ik het toch de moeite waard vond. Het gaat over ‘De fel omstreden kroon…’ van Tom Lanoye.

De overige 2 blogberichten gaan over ‘een dag in het leven van een fotojournalist’. Ik heb 2 keer met een fotojournalist afgesproken, om zo ook kennis te maken met de realiteit. De fotojournalist met wie ik contact heb opgenomen is Wouter Van Vooren. Hij is een freelance fotograaf voor onder andere de krant De Morgen en De Tijd. In die dagen dat wij hebben afgesproken, had Wouter uiteenlopende opdrachten. Op de eerste afspraak moesten we aanwezig zijn bij een interview voor een portretfoto, hebben we de straten in Brussel afgeschuimd op zoek naar daklozen en hebben we een bezoek gebracht aan de redactie van de krant De Morgen in Asse. Dat vond ik zelf de leukste dag, omdat we voortdurend met een opdracht bezig waren. De tweede afspraak bestond uitsluitend uit een interview met een portretfoto. Hiervoor moesten we in Leuven zijn, waardoor we het meeste van de tijd in de auto hebben gezeten.

Fotografische gevoelens en verhalen

Dit thema omvat momenteel 5 blogberichten. Deze zijn steeds gekoppeld aan een persoonlijke gebeurtenis en aan een bijhorende foto. Het eerste blogbericht heeft als titel ‘verliefd op foto’s en zoveel meer’ en is geschreven op de laatste dag van het jaar 2017. Hierin ga ik dieper in op het begrip ‘relatie’ en foto’s die mij spontaan gelukkig maakten. Het bericht is ontstaan uit een zin naar schrijven eerder dan uit een vooraf geconstrueerd idee.

Mijn tweede blogbericht staat in het teken van vriendschap en heet ‘Onze vriendschap is voor altijd’. Deze publicatie vormde voor mij eerder een uitlaatklep. Ik heb mijn eigen vriendschapstijdlijn neergeschreven, gaande van de lagere school tot de hogere school.

Vervolgens heb ik een blogbericht geschreven ter gelegenheid van mijn 19e verjaardag en heet ‘Negentien kaarsjes uitblazen’. Hierbij heb ik het verloop van mijn verjaardag neergeschreven, met steeds een link naar een cafeetje of restaurant waar ik die dag ben geweest. Op deze manier wordt het bericht ondersteund door mijn mening van verschillende drink- en eetplaatsen.

Mijn voorlaatste blogbericht kan je terugvinden onder de naam ‘Genietend hotspots ontdekken’. Dit is een van mijn favoriete blogposts, omdat ik hier mijn eigen mening kan vormen en op hetzelfde moment ook plaatsen kan aanraden aan anderen. In het blogbericht heb ik wat meer verteld over de pop-upbar ‘Dought it’ en het koffiebarretje ‘Vos’.

De laatste blogpost is vergelijkbaar met de vorige, met dat verschil dat ik drie mooie dagen beschrijf met daarin barretjes. In de week van 16 april was het even bakken en braden in België met hoge temperaturen. De zon scheen volop, waardoor ik veel tijd buiten en op terrasjes heb gespendeerd. Ik vond het toch wel de moeite om enkele dagen ervan te verwerken in een blogbericht met de naam ‘Lentekriebels en aprilse grillen’.

Mijn blog op de sociale media

Na verloop van tijd wilde ik graag op een mediaplatform mijn blog promoten. Ik was ervan overtuigd dat mijn blog anders geen aandacht zou krijgen. Ik wil graag gelezen worden, waardoor ik uiteindelijk had besloten om Instagram te gebruiken als middel. Eerder had ik het geprobeerd via Twitter, maar op dat platform heb ik te weinig volgers om veel mensen te kunnen bereiken.

Op Instagram heb ik telkens een verhaal gemaakt met daarin de vermelding dat er een nieuw blogbericht was. Op deze manier waren veel mensen ervan op de hoogte en wie interesse had, kon/kan naar mijn bio gaan om daar de link naar mijn blog terug te vinden. Die link heb ik ook op Twitter en Facebook geplaatst.

De auteur

Danaë Coopman

Profiel Facebook Twitter Google+ E-mail

Een studente journalistiek met een passie voor audio.