Chipsologie: het vervolg

In het eerste semester maakte ik voor SelfLAB online een chipsologie filmpje. Daar werd duidelijk dat ik moest concretiseren welke richting ik uit wou met chipsologie. Ik merkte ook dat -hoewel ik nog steeds een fan ben van video- ik voor dit project een ander medium moest kiezen.

Spieken bij de anderen

Na een tijdje brainstormen leek audio de beste keuze. Eerst luisterde ik naar een aantal podcast door mensen in mijn omgeving. Zo was er De Eliaasheid der Dingenen, Palaver en De Marginale geleerden. Wat ik miste in deze podcasts was een duidelijk onderwerp, alsook een duidelijke structuur.

Ik besloot dus elke podcast een eigen onderwerp te geven, zoals je hier beneden merkt is het onderwerp van de eerste aflevering ‘Haters‘. Latere afleveringen kunnen gaan over ‘op je bek gaan/falen’, ‘schaamtevolle momenten’,… Dat zijn niet de vrolijkste onderwerpen. Maar ik wou graag rauwere en eerlijkere gesprekken, ik ben niet zeker of ik helemaal in dit opzet geslaagd ben.

Het was ook de bedoeling om de aflevering ‘deelbaar’ te kunnen maken. Hoewel het een gesprek is waar iedereen elkaar mag onderbreken, wou ik elke spreker op zijn beurt zijn verhaal laten vertellen. In latere afleveringen kan ik dan werken met tags, of opgedeelde afleveringen, zodat een luisteraar ervoor kan kiezen om maar naar een spreker zijn verhaal te luisteren.

Vrienden optrommelen

Ik word zelf op regelmatige basis gevraagd ‘om eens mee te doen aan de podcast’. Ik heb steeds geweigerd, vaak omdat ik gewoon niet kon op de voorgestelde data. Maar ook omdat ik mij afvroeg wie er in godsnaam ge√Įnteresseerd was in mijn verhaal. Om zelf een podcast te maken, moest ik mij dus over diezelfde angst heen zetten.

Ik vroeg heel angstig aan een aantal vrienden van mijn impro-groep om samen te komen hiervoor. Gelukkig waren ze heel enthousiast. Ik lichtte hen op voorhand in over het onderwerp en hoe ik het opzet zag. Ik ging op zoek naar een goede locatie (Het kantoor gebouw van Groen Gent bleek heel geschikt.)

Technisch kan het veel beter. Door bijvoorbeeld elke spreker een afzonderlijke micro te geven, of een staande micro te hebben. Momenteel gebruik ik de zangmicro van mijn vriend en neem ik zo rechtstreeks in Adobe Audition op.

Anton, Kris en Daan zitten rond de tafel voor een opname can chipsologie

Opname Chipsologie. Charlotte Vdg

Onderaan de pagina vind je de eerste podcast van Chipsologie. Er is nog veel ruimte voor verbetering. Zo kan er toch wat meer toelichting over de chips in, en mogen de gesprekken zeker nog wat vlotter. Maar ik ben blij met de stappen die ik reeds zette en er komt zeker nog een aflevering.

 

 

De auteur

Charlotte Vandegehuchte

Profiel E-mail

Student journalistiek, Beginnend stand-up comedian, Improvisatiespeler bij Improcessie