Een groentje in Brussel: “Alles begint met een duurzame planeet”

Milieuactiviste Jade Hoornaert in Brussel (foto: Jeffe Lingier)

 

Jade Hoornaert is 26 jaar en woont sinds kort in Brussel. Ze is een idealistisch en ecologisch persoon met veel ambitie en brengt dit graag over. “Ik inspireer mensen liever op een leuke manier dan dat ik met het vingertje wijs”, aldus Jade.  

Persoon in ontwikkeling

“Ik ben me rond het zesde middelbaar beginnen bezighouden met het milieu”, vertelt ze. Rond die tijd was er in België een grote klimaatactie aan de gang en Jade raakte geïnteresseerd in het onderwerp. Ze dacht na over wat er op macroniveau en in de politiek moest gebeuren, maar ze vroeg zich vooral af wat ze zelf kon doen. “Toen ik merkte dat het zo slecht gesteld was met de wereld, ben ik actie beginnen te ondernemen.”

Ik heb mijn drang naar perfectie moeten loslaten

Jade Hoornaert

“Ik ben mijn leven toen extreem gaan veranderen en dat verliep niet zo evident. Niet voor mij, maar ook niet voor mijn omgeving”, klinkt het bij Jade. Ze startte met vegetarisch eten. Daarna begon ze ook met recycleren, lokale producten kopen, het openbaar vervoer nemen… Ze wou alles zo juist en ecologisch mogelijk uitvoeren. “Ik werd boos op elke fout die ik maakte, bijvoorbeeld als ik eens vlees moest eten of als ik de auto nam.” Jade heeft ondertussen beseft dat je zo’n levensstijl niet kan volhouden. “Ik heb mijn drang naar perfectie moeten loslaten en ik heb grenzen opgesteld. Je moet jezelf af en toe wat kunnen gunnen”, vult ze aan.

Politieke interesse

Jade haar interesse in milieuvriendelijkheid heeft ook een impact gehad op haar studiekeuze. “Uiteindelijk begint het allemaal met een duurzame planeet. Als we die niet hebben, hebben we niets”, stelt ze. Ze wou dan ook op grote schaal verandering brengen. Het leek haar aanvullend de beste keuze om Internationale politiek te gaan studeren. “Daar heb ik geleerd hoe bepaalde structuren in elkaar zitten en hoe je bepaalde beslissingen kunt nemen.”

Ik voelde dat ik niet helemaal mezelf kon zijn

Jade Hoornaert

Na haar studies kreeg Jade het aanbod zich aan te sluiten bij de politieke partij Groen in Oostende, haar geboortestad. Ze had wat schrik om een stempel te krijgen, maar is er dan toch voor gegaan. “Mijn doel was om op een positieve manier mijn visies aan te kaarten.” Of ze echt verandering heeft gebracht, betwijfelt ze. “Je moet enorm van je eigen standpunt afwijken om tot een compromis te komen en ik had daar wat moeite mee. Ook ben ik een zeer emotioneel persoon en ik miste de oprechtheid en eerlijkheid van de mensen wat in de politiek. Ik voelde dat ik niet helemaal mezelf kon zijn en besefte dat ik misschien niet de juiste persoon was voor de job”, luidt het. Na de eerste verkiezingen is ze dan ook uit Groen gestapt.

Sociale betrokkenheid

Jade Hoornaert (foto: Jeffe Lingier)

We proberen binnen het systeem zoveel mogelijk recht te trekken

Jade Hoornaert

Momenteel werkt Jade bij FMDO vzw, een koepelorganisatie van verenigingen die werken rond diversiteit en migratie. “Nu hou ik me vooral bezig met het begeleiden van migranten en vluchtelingen en ik vind het leuk dat ik wat dichter bij de mensen sta. In de politiek werk je heel lang aan iets wat misschien een grotere impact zal hebben, maar nu heb ik op korte termijn veel meer verwezenlijkt”, vertelt Jade enthousiast. Ze kan meer op haar manier werken en voelt zich hier goed bij. Ze maakt kleinere stapjes, maar daarom niet minder succesvol. “We veranderen niet de hele wet of het hele systeem, maar we proberen binnen het systeem dat een beetje fout is zoveel mogelijk zaken recht te trekken.”

Haar passie om mensen te helpen, loopt door in vzw Humain. Hier zet ze zich als vrijwilligster in voor vluchtelingen die in Duinkerke beland zijn. Heel veel mensen leven en overleven daar nu, omdat ze de oversteek willen maken naar Engeland. Ze worden aan hun lot overgelaten. “Wij bij vzw Humain bieden hun in de eerste plaats humanitaire hulp. We voorzien tenten, slaapzakken en eten. Daarnaast proberen we die problematiek aan te kaarten door kritische rapporten te schrijven en info te verzamelen. Hiermee stappen we dan naar de politiek”, legt Jade uit.

Dat Jade positief in het leven staat, kun je wel zeggen. Ze probeert ook altijd het goede in een persoon of situatie te zien. “Ik zorg ook graag voor iedereen in mijn omgeving en probeer ze op een leuke manier bij te leren over het klimaat en wat we ervoor kunnen doen. Mijn motto is: liever inspireren dan met het vingertje wijzen!” (lacht)