Een verrijkend jaar

©Lukas Moreels

 

Mijn opleiding journalistiek startte al in februari 2017 maar dit academiejaar had ik voor het eerst een nuttig gevoel erbij. Dit is vooral dankzij SelfLAB online 1. Van mijn collega's uit het tweede had ik wisselvallige commentaren gehoord over dit vak. Maar dit eerste jaar van SelfLAB heeft me veel bijgeleerd. Naast Urgent.fm deed ik ook nog mee aan een aantal andere initiatieven.

Mijn selflabjaar begon tijdens de Join-in van Urgent.fm in het begin van het jaar. De sfeer die er hing in de redactieruimte was meteen een schot in de roos voor mij. De radio intrigeerde me al van jongs af aan dus gaan 'werken' bij een welbekende studentenradio zag ik meteen zitten. Ik schreef me in bij de Beeldredactie en bij Vers Geperst omdat ik hier het gevoel had dat er meer vrijheid was.

Vers Geperst

De eerste opdrachten die ik deed was meedraaien als redactielid tijdens Vers Geperst. Ik had nooit verwacht dat ik al meteen voor de microfoon gesmeten zou worden. De eerste maanden draaide ik vooral mee als redactielid omdat ik nog geen stemtest of techniekworkshop had gedaan.
Een keer om de twee weken liep mijn wekker af om 04:30. Soms was het elke week. Na een tijdje kon ik eindelijk mijn stemtest doen. De uitslag kreeg ik pas in februari. Sindsdien presenteer ik ook zelf Vers Geperst. Een aantal weken geleden had ik dan eindelijk de mogelijkheid om techniek aan te leren.

Als ik alles bij elkaar optel kom ik aan een 12 tal shows. 3 als presentator en 9 als redactielid. Mijn  persoonlijk hoogtepunt  was de Aviciispecial die ik in elkaar heb gestoken een paar dagen na zijn overlijden. Urgent.fm staat nogal gekend om zijn alternatieve muziekkeuzes maar zoals ik al zei is Vers Geperst wat losser. Daarom was ik zo enthousiast dat ik deze special mocht uitzenden. Het was een van de betere uurtjes in de ochtend.

De sfeer tijdens het ochtendblok is altijd opperbest tussen de vroege vogels. Vers Geperst heeft me dit jaar veel bijgeleerd en een heleboel toffe herinneringen opgeleverd. De vrijheid om de luisteraars te vertellen wat je kwijt wil geeft me veel voldoening.

Beeldredactie

Naast Vers Geperst zit ik ook in de beeldredactie. In het begin van het jaar was dit vooral video’s van optredens maken. Vanaf januari lag de focus op fotografie. De beeldredactie begon goed vond ik maar nadat de leidinggevende een vaste job kreeg verwaterde de volledige redactie. Hij had namelijk geen tijd meer om het te combineren. Tijdens de examens en februari was het vrij onduidelijk wie en wat de beeldredactie was. Langzamerhand is deze nu wel terug aan het opbouwen. Nu is er meer vrijheid en kan iedereen doen wat hij het liefste doet. 

Ik ben het trotst op de video die ik maakte voor Yevgueni. Dit was de eerste video die ik zal mocht editen. Daarnaast mocht ik ook fotograferen op de Urgent.fm re-united. Dit was een feest om 1 jaar Krook te vieren. Een aantal foto’s kan je terugvinden hieronder. 

Ik hoop de komende jaren  verder te groeien in deze redactie. Ik heb er een goed gevoel bij dat het vanaf volgend academiejaar weer op volle toeren zal draaien.

  • ©Lukas Moreels

  • ©Lukas Moreels

  • ©Lukas Moreels

  • ©Lukas Moreels

  • ©Lukas Moreels

Andere projecten

Naast Urgent.fm heb ik dit jaar ook enkele losse projecten gedaan. Een daarvan was meewerken aan het onderzoek van een PWO-onderzoek met mediamerken Qmusic en Stampmedia.

Daarnaast heb ik ook nog meegedaan aan MNM zkt Talent en VRTNXT Invasion. Dit waren twee heel toffe netwerkgelegenheden. 
Op MNM presenteerde ik mezelf via een Prezi.

Tijdens VRTNXT Invasion kon ik met verschillende mensen praten maar het was vooral een namiddag waar ik ten volle van heb genoten.

©Photoboot VRTNXT

Conclusie

Dit jaar heb ik veel nieuwe ervaringen opgedaan die mijn bestaan als beginnende journalist hebben versterkt. Het voelde nooit aan als een verplichting en heb met altijd geamuseerd. Ik kijk al uit naar de volgende jaren bij Urgent.fm en blijf opzoek naar nieuwe uitdagingen.

De auteur

Lukas Moreels

Profiel Twitter E-mail

Gepassioneerd door sport maar wel graag de touwtjes in eigen handen hebben. Dat is de perfecte beschrijving van mijn persoonlijkheid en hobby. Arbiter in hart en nieren.