Groeien op een blog

Foto: Emilie Van Nieuwenborgh

 

Mijn persoonlijke blog fungeert op dit moment vooral als groeiruimte en platform waarop ik de artikels die ik gedurende het academiejaar maakte kan tentoonstellen, zoals gemaakte infografieken, interviews en andere nieuwsartikels. Deze blog gaf me ook de mogelijkheid om het systeem WordPress beter te leren kennen en om te durven experimenteren met de mogelijkheden van het platform en andere digitale tools, zoals Piktochart. Het doel van de blog is om na (en gedurende) de opleiding een duidelijke evolutie te zien in de artikels die ik maakte.

Op de blog staan ook artikels rond politiek en jeugd in Gent, waarvoor ik enkele avonden de Gentse Jeugdraad heb gevolgd. Zij organiseerden een aantal ‘eissalons’ waarin adviezen van de jeugdraad aan partijkopstukken als Rudy Coddens, Elke Decruynaere, Matthias Declercq, Elke Sleurs en nog vele anderen werden uitgelegd. De ‘eissalons’ hebben de bedoeling om politici in te lichten over de meningen van de jeugd en met de bedoeling dat ze deze adviezen ook opnemen in hun partijprogramma’s. De vorm van deze artikels is voornamelijk het klassieke nieuwsartikel. De werkwijze achter deze artikels is vooral de klassieke vorm van nieuwsgaring, zoals ik ze kreeg aangeleerd in het eerste semester. Tijdens de vergaderingen noteerde ik informatie en verzamelde ik foto’s over het project ‘Onze Eeuw’ dat georganiseerd wordt door de jeugdraad om jongeren te informeren over politiek. Vervolgens verwerkte ik deze info tot een vlot leesbaar artikel. De aanleiding voor mijn keuze om hierover te schrijven, is mijn interesse in politiek en de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Het maken van de artikels rond dit onderwerp was ook een uitgelezen kans om me te profileren binnen bepaalde thematieken.

Ook hieruit heb ik een aantal fundamentele zaken geleerd. Zo zette ik mijn eerste stappen in de wereld van WordPress en digitale verslaggeving. Daarnaast leerde ik ook in een beschermde omgeving hoe je aan verslaggeving moet doen. De blog gaf me ook de mogelijkheid om de in de lessen geziene technieken toe te passen op een ander platform.