“Ik heb nooit een businessplan geschreven”

"Ik beschouw mijn talent voor styling als een artistieke gave", aldus Danit A. Levi

 

De Schotse Danit A. Levi volgde haar buikgevoel en werd dé referentie op gebied van mode in Schotland

Danit A. Levi (53) is een gevestigde waarde op gebied van personal styling in Schotland. Dertien jaar geleden richtte ze DressYourWay op, haar eigen stylingconcept. Haar werkterrein is verspreid over Edinburgh, Aberdeen en Glasgow maar ondertussen wordt ze ook al internationaal geboekt.

A. Levi is van Israëlische origine maar woont in het Schotse Aberdeen, op 204 kilometer van Edinburgh. Ze is freelance styliste, moderedactrice en stijlcoach. Ondanks haar studies psychologie en kunstgeschiedenis belandde ze toch in de modewereld. “Ik heb altijd iets gehad met design.”

Waarom heeft u besloten om naar Schotland te verhuizen?
Danit A. Levi: “Wegens mijn man zijn academische carrière hebben we rond mijn dertigste Israël verlaten en zijn we de wereld rondgereisd. Ik heb onder andere in Duitsland, Chicago en New York gewoond. In 1998, acht jaar later, hebben we besloten om ons te settelen in Schotland. Ik had het gevoel dat ik de wereld gezien had en dat ik genoeg levenservaring had opgedaan.”

Wanneer bent u professioneel begonnen met styling?
A. Levi: “Ongeveer twintig jaar geleden. Ik had in Israël al wat styling gedaan voor kennissen en ik merkte dat ik er talent voor had. Toen ik naar de Verenigde Staten verhuisde ging ik parttime als styliste aan de slag. Ik had op dat moment twee jonge kinderen en ik wilde ook tijd in hen kunnen investeren. Familie komt voor mij op de eerste plaats. Het was pas toen we naar Schotland verhuisden dat ik het gevoel had dat ik er klaar voor was om mijn eigen stylingbusiness op te richten. En in januari 2000 was DressYourWay een feit. Het was natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het blijft Schotland, de houding tegenover mode was hier helemaal anders. Ik heb in het begin heel veel liefdadigheidswerk gedaan. Op die manier probeerde ik wat naambekendheid op te bouwen. Ik heb nooit advertenties geplaatst, mijn concept is louter gegroeid op basis van mond-tot-mondreclame. In dat opzicht ben ik wel trots dat het mij zo ver gebracht heeft. Na een tijdje schreef ik maandelijks ‘The Style File’ voor de Schotse krant ‘The Press And Journal’ en deed ik de styling bij de Britse BAFTA Awards.”

 “Ik beschouw mijn talent voor styling als een artistieke gave”

Was u dan een van de eerste stylistes in Groot-Brittannië?
A. Levi: “Ik was ongetwijfeld de eerste in zowel Aberdeen als Israël. Een Schotse krant heeft mij ooit geciteerd als de eerste Israëlisch styliste. Het klinkt misschien opschepperig maar ik denk dat ik iets nieuws op het toneel heb gebracht en een markt voor styling heb gecreëerd. In het begin werd het ook algemeen aangenomen als iets dat enkel was weggelegd voor filmsterren en zakenmensen. Met mijn concept wil ik duidelijk maken dat iedereen een styliste kan hebben. Mijn concept is op maat van de klant en hangt af van de wensen en het budget. Het hoeft allemaal niet zo elitair te zijn voor mij. Ik help mensen om zich te kleden op een manier die hun persoonlijkheid het meest naar buiten brengt, niet meer en niet minder.”

Is het moeilijk om in het hoofd van uw klanten te kruipen en outfits samen te stellen die hun persoonlijkheid naar voren brengen?
A. Levi: “Ik wil niet verwaand klinken maar ik beschik wel over de gave dat ik goed kan luisteren en met mensen kan omgaan. Ik wil mensen echt gelukkig maken en ik zal nooit merken of trends opdringen. Iemand die extreem verlegen is zal ik nooit een knalgele broek doen dragen. Mijn aanpak is heel persoonlijk. Ik heb bijvoorbeeld ooit een vrouw gekleed die gek was op schoenen maar voor de rest niet wist hoe ze zich moest kleden. Ik heb dan een hele reeks outfits samengesteld die afgestemd waren op haar schoenen.”

Is het altijd uw droomjob geweest?
A. Levi: “Eigenlijk niet, het was eerder een samensmelting van het talent dat ik had om de persoonlijkheid van mensen te ontrafelen en mijn drang om dat naar buiten te brengen. Wat mij echt aangrijpt is wanneer een jonge vrouw naar mij toe komt en zegt dat er iets mis is met hoe ze eruit ziet. Ik beschouw het als mijn plicht om haar duidelijk te maken dat het beeld dat ze van zichzelf heeft niet klopt. De glinstering in de ogen van de klant als ze zichzelf in de spiegel bekijken is onbetaalbaar. Je ziet meteen een verandering in hun lichaamstaal, ze lachen, ze staan rechter en ze stralen zelfzekerheid uit. Die momenten zijn goud waard voor mij.”

Hebben uw klanten een overeenstemmend profiel?
A. Levi: “Ik heb klanten van vijftien tot vijfenzeventig jaar maar ik denk dat het aanknopingspunt is dat ze allemaal zelfbewust zijn, of het nu tieners, zakenmannen of acteurs zijn.”

Waar heeft u de expertise opgedaan betreft kleuren en lichaamstypes?
A. Levi: “Ik ben gezegend met een oog voor dat soort dingen. Na mijn blik een luttele seconde op iemand te laten vallen kan ik al zeggen welke kleuren hem/haar het best passen. Het is iets dat in de vingertoppen zit en moeilijk aan te leren is. Ik beschouw het als een artistieke gave. Ik vertrouw op mijn intuïtie en die laat mij zelden in de steek.”

Wat geeft u het meest voldoening in uw job?
A. Levi: “Het gebeurt vaak dat mensen mij opbellen na een relatiebreuk of gewichtsverlies. Ik heb vorig jaar een project gedaan met Teenage Cancer Trust waarbij ik mijn diensten heb aangepast aan jongeren met die kanker hebben gehad. Want zo’n zware ziekte heeft natuurlijk een immense impact op het lichaam. Ik kom vaak in contact met mensen die zich in een heel kwetsbare periode in hun leven bevinden. Ik vind het heel waardevol dat ik iets voor hen kan betekenen. Er zitten mensen in mijn klantenbestand die er al van het prille begin bijzin. Mijn eerste klant in Schotland heeft mij bijvoorbeeld later opnieuw ingehuurd om haar zoon te kleden voor zijn trouwdag. Dat beschouw ik als een groot compliment.”

Heeft u moeilijkheden ondervonden bij het opstarten van uw zaak?
A. Levi: “Ik heb DressYourWay opgericht nadat ik mijn rug gebroken had bij een ongeval tijdens het rolschaatsen. Dat ongeluk deed me nadenken over hoe ik mijn professioneel leven verder zou invullen. Ik wilde voluit voor mijn dromen gaan. Ik herinner me nog dat ik mijn plannen aan een bedrijfsconsultant ging voorleggen en dat ze na wat tikken op een rekenmachine zei dat mijn concept niet levensvatbaar noch winstgevend zou zijn. Na dat gesprek was ik zodanig geïrriteerd dat ik meteen naar het postkantoor ben gegaan en business cards heb laten printen. (lacht) Ik heb nooit een businessplan geschreven. Ik ben ervoor gegaan en mijn buikgevoel heeft ervoor gezorgd dat ik sta waar ik nu sta.”

Wat zijn uw ambities voor de toekomst?
A. Levi: “Ik heb in het verleden al een boek uitgebracht, getiteld BodyGlory. Het is een atypisch boek over de verschillende lichaamstypes aan de hand van vier bloemen. Het is doorspekt met tips en tricks. Ik zou het fantastisch vinden als iedere vrouw op de planeet zichzelf zou bekijken als een van de vier bloemen. Ik wil dat vrouwen niet langer de focus leggen op hun brede heupen of kleine borsten maar dat ze zich goed in hun vel voelen. Als ik daartoe kan bijdragen zou ik een heel gelukkige vrouw zijn.”

Door Sarah Deschuyter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *