“Ik wil al hun dromen vastleggen op beeld”

Tijl portretteert ‘Jeugdig Oudenaarde’. Foto: Charlotte Taelman

 

Tijl portretteert ‘Jeugdig Oudenaarde’

“Jeugdig Oudenaarde is een project dat ik al heel lang wou uitrollen. Omdat een model voor een portretfoto niet zomaar komt aankloppen, ga ik zelf op zoek naar hen. Enerzijds ben ik geïnteresseerd in anderen hun ambities. Ik ben zelf een dromer en anderen hun dromen kunnen mij inspireren. Vandaag fotografeer ik Abraham De Bleeckere. Hij heeft geen ultieme dromen, zegt hij. Hij ziet wel wat op zijn pad komt. Anderzijds levert zo’n portret op sociale media een waaier aan nieuwe netwerken op. Wanneer de foto op Facebook of Instagram verschijnt, zien ook hun vrienden de foto. Dat levert naambekendheid op in een tijd waarin een smartphone een even goede portretfoto neemt.”

“De inspiratie haal ik uit de reeks ‘Humans of New York’ van fotograaf Brandon Stanton. Stanton portretteert sinds 2010 willekeurige mensen in de straten van New York en interviewt ze kort. Door die reeks werd hij op sociale media enorm bekend. Momenteel reist hij de wereld rond. Ik wil ook iedereen zijn dromen vastleggen op beeld.”

// Tijl De Meulemeester
// 15 juli 1993 (26 jaar)
// Fotograaf bij Tijl Photography
Tuinarchitect bij Tijl Tuinontwerp
Gitarist & zanger bij Tien Ton Vuist
// Oudenaarde

“Ondertussen ben ik er al een paar maand mee bezig en is Jeugdig Oudenaarde een ware Pokémonmap aan het worden. Zo verschillend is de waaier aan persoonlijkheden. De een wil iets doen in de medische wereld, terwijl de ander eventfotograaf of gitarist wil worden. Soms komen verborgen ambities naar boven. Ambities waar niemand iets over wist, maar die door mijn reeks bekend worden bij het publiek. Wat al kan helpen bij de realisatie van die droom.”

“Zelf pas ik ook in de reeks. Mijn stoutste droom is om professioneel muziek te maken en daarvan te kunnen leven. Mensen zeggen al snel dat dat niet lukt, en negen van de tien is dat waar. Maar zolang ik ermee bezig blijf, geloof ik erin. Als ik realistischer droom, ga ik in de toekomst graag verder met mijn fotografie en tuinontwerp. Tja, ik heb te veel ambities. Soms wou ik dat ik maar één interesse had. Dat zou een stuk gemakkelijker zijn.”

Tijl portretteert vandaag Abraham voor zijn reeks ‘Jeugdig Oudenaarde’. Foto: Charlotte Taelman
De auteur