‘Ik wilde gewoon dingen vergeten’

Jan Van Aken ©Marie Michaux

 

Jan Van Aken (43) werd als kind misbruikt door zijn voetbaltrainer. De laatste jaren brengt hij zijn verhaal steeds meer naar buiten. ‘Ik maak mij geen illusies meer. Ik ga dit nooit een plaats kunnen geven.’

Jan Van Aken: ‘Ik keek in de spiegel en wist niet meer wie ik was.’ © Marie Michaux

 

Van zijn zevende tot zijn twaalfde vond het misbruik plaats. Van die periode en de periode ervoor herinnert Jan zich bijna niets meer. ‘Mijn brein heeft heel veel zaken gewist. De stress die ik als kind die hele periode door mijn lijf voelde gieren, was surreëel. Ik heb jaren aan een stuk last gehad van hoofdpijn, zona en bedplassen. Dat werd allemaal veroorzaakt door het misbruik. Mijn hele kindertijd is me afgenomen.’

Puberteit

‘Op mijn twaalfde is het misbruik gestopt.’ Toen begon voor Jan de moeilijkste periode: het besef. ‘In het middelbaar is alles veranderd. Op dat moment loop je daar nog altijd alleen mee rond en zoiets vreet verschrikkelijk aan je.’ Maar binnen de omgeving van Jan gingen er nog geen alarmbellen rinkelen. ‘Alles paste perfect binnen het plaatje van een beginnende puber.’

Toekomst

Bij de dader wil Jan Van Aken niet meer blijven hangen, wel bij de impact die het misbruik op zijn leven heeft gehad. Hij is getrouwd en heeft twee dochters, maar het verleden blijft hem achtervolgen. ‘Het misbruik zal altijd invloed hebben op wie ik ben.’

Momenteel is Jan met enkele anderen bezig met het oprichten van een VZW rond kindermisbruik, specifiek binnen de sport. Hiermee willen ze inzetten op educatie rond het thema, maar ook op het beleid en hulpverlening. ‘Ik besef dat dit een uniek verhaal is, wat ik heb meegemaakt. Door mijn verhaal te vertellen wil ik anderen helpen.’

 

Luister hier naar de audioreportage:

De auteur

Marie Michaux

Profiel Facebook Twitter E-mail

21 - journalistiek - soms madam radio - muziekliefhebber & wanna be wereldverbeteraar