Klarremieken Van Vooren heeft een ontembare passie voor actie. “Ik was niet meer zeker of het wel normaal was”

Klarremieken Van Vooren (Foto door Lea Moens)

 

“Dat je je krachtig genoeg voelt en je de inspiratie hebt om ervoor te werken. Ik denk dat dat het belangrijkste is.” Klarremieken is al heel haar leven bezig met klimaat, maar in 2018 maakte ze meer dan een half jaar een fietsreis doorheen Europa, ten voordele van het aanplanten van bomen in Vlaanderen. Dat gaf haar nog een grotere drang om zich in te zetten voor het klimaat. “We weten allemaal wat er aan de hand is, maar nu moeten we echt durven inzetten op verandering.”

Het is eigenlijk bij mij ontstaan toen ik met mijn ouders in het natuurhistorisch museum was,” vertelt Klarremieken Van Vooren over haar grote passie. Sindsdien is ze gedreven bezig met het klimaat. “Het was een heel fel moment en mijn liefde voor de natuur is daar ontstaan.” Hoewel de verontwaardiging er nog steeds is, is die met de jaren wat gekalmeerd, vertelt ze. Maar ze is meer dan ooit gedreven om actie te ondernemen. “We weten allemaal wat er aan de hand is, maar nu moeten we echt durven inzetten op verandering.” Daarom wil ze zichzelf extra inzetten voor positieve acties.

Ik zou graag een voorbeeld zijn, maar ik wil niemand mijn idealen opleggen

Klarremieken Van Vooren

Verandering

Klarremieken Van Vooren (foto door Lea Moens)

“Ik wilde heel de wereld veranderen en liefst ook nog eens alle mensen. Ik wilde heel graag daarvoor vechten.” Met het motto: “Be the change you want to see”, wil ze een inspiratie zijn voor mensen om haar heen om ook actie te ondernemen voor het milieu. “Meer en meer besef ik dat je eigenlijk niemand kan verplichten.” Hoewel het volgens haar volkomen vrijwillig moet zijn. “Ik zou graag een voorbeeld zijn, maar ik wil niemand mijn idealen opleggen.”

Ze voelt zich schuldig over de jaren voor ze begon met milieubewust te leven, geeft ze toe, maar volgens Klarremieken heeft het geen zin om daar later in het leven nog spijt van te hebben. “Het voelt gewoon super als het wel lukt om groen te leven. Ik zou daar ook niet meer mee willen stoppen, omdat het ook niet moeilijk is voor mij.” Ze probeert tevreden te zijn met wat ze al doet, maar de drang naar actie blijft. “Ik kan heel neerslachtig worden als ik slecht nieuws hoor over het klimaat. Ja, ik kan daar echt kwaad van worden,” zegt ze, een beetje beschaamd over haar sterke reactie. Ze probeert dat wel om te zetten in iets positiefs. “Dan heb ik wel iets nodig dat ik direct zelf kan doen. Om dat weer om te draaien naar iets positiefs. Het motiveert mij.” Slecht nieuws kan haar wel verlammen. “Ik weet gelukkig dat het nog niet te laat is, dus ik kan ervoor blijven gaan.”

Als je dingen kan delen met andere mensen wordt het pas echt waardevol

Klarremieken Van Vooren

Steun

Klarremieken wordt volgens haar omringd met gelijkgezinden die haar inspireren. “Voor mij is het duidelijk hoe belangrijk mensen zijn in mijn omgeving. Als je dingen kan delen met andere mensen wordt het pas echt waardevol.” Ze geven haar de moed om verder te gaan, vertelt ze. “Moest ik helemaal alleen zijn in dat idee, dan weet ik niet in hoeverre ik daar nog in gegroeid zou zijn.” Het kan wel moeilijk zijn als je iets helemaal anders doet dan de andere mensen, geeft ze nog toe.

Klarremieken wist niet zeker of ze wel op het juiste pad zat. “Ik vroeg me af waar ik eigenlijk mee bezig was. Ik was niet meer zeker of het wel normaal was.” Maar uiteindelijk, zegt ze, vond ze wel de steun die ze nodig had. “Als je er zelf in gelooft en je hebt de mensen om je heen lief, en zij hebben jou graag dan ga je het ook wel kunnen denk ik. Als je ergens voor wil gaan omdat het goed voelt, dan denk ik dat het geen moeite is voor je omgeving om dat ook te aanvaarden.” Ze hoopt dat ze de moed heeft om haar leven over een andere boeg te gooien als ze niet gelukkig is. Dat hebben de mensen die ze ontmoette op haar fietstocht haar helpen inzien. “Dat je je krachtig genoeg voelt en je de inspiratie hebt om ervoor te werken. Ik denk dat dat het belangrijkste is.”