Maarten Dheedene over zijn passie voor duurzaamheid: “De richting waarnaar je kijkt, daar ga je naartoe”

MAARTEN DHEEDENE VOOR ZIJN WERKPLEK BIJ VOKA OOST-VLAANDEREN (FOTO: EMILY BUYSSE)

 

Maarten Dheedene (29) is al vijf jaar actief in team duurzaamheid bij Voka Oost-Vlaanderen. Daarnaast heeft hij een eigen bedrijf STrAY, is hij vegetariër, rijdt hij rond met een bakfiets en probeert hij zijn kinderen bewust te maken van ecologie en duurzaamheid. “Ik geloof enorm sterk dat je als individu een significante invloed hebt op het systeem.”

“Begonnen? Hoe begint zoiets? Je krijgt dingen mee van thuis”, zegt Maarten. Toen hij op vijftienjarige leeftijd besliste om vegetarisch te worden, was dat zonder problemen omdat zijn mama al vegetarisch was. Ook het kritisch denken heeft hij van thuis meegekregen. “Zaken in vraag durven en mogen stellen, dat ligt zeker mee aan de basis.”

“Mijn vrouw en ik proberen onze kinderen ook een bepaalde basis mee te geven”, vertelt Maarten. “Dat gaat niet in het extreme, maar ik ben ervan overtuigd dat door het stimuleren van bepaalde processen en door de dingen op een ecologische manier te organiseren, de impact al heel groot kan zijn. We kijken dus echt naar de producten die we kopen zoals eten en kleren. Liever dingen kopen die iets duurder zijn, dan dat ze na twee keer al kapot zijn.”

Door het stimuleren van bepaalde processen, kan de impact al heel groot zijn

Maarten Dheedene

Positief beïnvloeden

Naast zijn vrouw en kinderen probeert hij geen andere mensen bewust te overtuigen om duurzamer te leven. Hij probeert wel om hun bewustzijn aan te wakkeren. “Ik probeer de juiste vragen te stellen zodat mensen zelf kunnen uitmaken wat juist is en wat niet. Zo kom je tot toffe gesprekken met mensen”, aldus Maarten.

Hij hoopt vooral dat hij open staat voor nieuwe dingen en positief beïnvloedbaar is. “Volgens mij is beïnvloeden iets positiefs. Ik leer zelf het meeste uit argumenten van andere mensen als ik met hen in dialoog ga. Dat is moeilijk om van jezelf te zeggen, maar ik hoop dat ik daarvoor opensta”, lacht Maarten. “De klimaatacties vind ik ook echt super goed, want die zetten zaken in gang. Alleen al het feit dat het interview daarover gaat, toont aan dat het weldegelijk een nut heeft gehad”, vult hij aan.

Dromen en dromen over STrAY

Bij Voka zit ik in team duurzaamheid en daarbij ga ik kijken of bedrijven hun doelstellingen op vlak van duurzaam ondernemen nakomen. Het is geweldig om met mensen samen te werken die dezelfde passie en fascinatie delen. Daaruit haal ik ook veel energie en heb ik de kracht gehaald om mijn eigen bedrijf, STrAY (https://www.strayconcepts.be/) op te richten”, vertelt Maarten. Hij is zelf een fanatiek buitensporter en klimt vaak met twee vrienden. Samen hebben ze besloten om hun eigen bedrijf op te richten met als duidelijk doel: duurzaamheid. “Functionaliteit is ook een belangrijke waarde, maar ik zie functionaliteit als een deel van duurzaamheid, want als iets niet functioneel is, dan heb je er ook niet veel aan”, voegt hij eraan toe.

Ik zie functionaliteit als een deel van duurzaamheid

Maarten Dheedene

Zelf zouden ze STrAY graag uitbouwen tot een merk dat er staat, tot een referentie. Volgens Maarten zal er ook een fysieke winkel van komen. “Dan moet die ook die duurzame, functionele en ecologische waarde uitstralen”, legt hij verder uit. “We gaan kritisch nadenken over hoe we dat goed moeten doen. Ik ben er wel van overtuigd dat je niet te veel moet dromen, maar gewoon moet doen en kleine stappen zijn al veel. Ik geloof er sterk in dat je als individu een significante invloed hebt op het systeem.”

“Het is makkelijk en leuk om te dromen, maar als je blijft dromen doe je niets”, verduidelijkt Maarten. Hij probeert zelf zeer pragmatisch te zijn en veel op het gevoel te doen. “Voor STrAY zet ik ook geen doelstellingen waar we over vijf jaar moeten staan”, verduidelijkt hij. “Ik vind dat als we met ons buikgevoel kijken waar we naartoe willen, met die duurzaamheid, die functionaliteit, dat stijlvolle, dat we ook die richting gaan uitgaan. De richting waarnaar je kijkt, daar ga je naartoe.”