Nelis neemt je mee op culinaire reis

Nelis houdt zijn eerste gerecht in de hand - Foto: Luca Peres-Bota

 

Tijdens de examens werd ik vaak lastig gevallen door medestudenten: “Nelis, ken jij een lekkere plaats om goedkoop en snel te eten?” vroegen ze dan. “Ja” zei ik, “uw eigen keuken.” Toen kreeg ik vaak het antwoord dat ze niet konden koken of dat koken te lang duurde. Van zulke uitspraken doet mijn hart pijn. Koken is namelijk een belangrijk deel van mijn leven en ik vind dat het ook voor andere mensen een basisvaardigheid moet zijn.

Als ik kook, wordt heel mijn lichaam een smaakpapil. Ik hoor het geknetter van bakkende uitjes waardoor het water me in de mond komt. Ik ruik hoe een pas gekruide burger langzaam maar zeker gaart, waardoor mijn hart een paar slagen sneller gaat. Ik voel hoe ik gehakt kneed tot elk stukje gehakt evenveel gekruid is, waardoor ik spontaan een slikbeweging maak. Ik proef hoe een pastasaus de perfectie nadert, waardoor ik mezelf amper kan inhouden de hele pot op te eten. En ik vond het jammer dat andere jongeren dat niet voelden tijdens het koken.

Vond, want dat is verleden tijd. Samen met twee vrienden kwam ik op het idee om een kookshow te maken, voor studenten die het gevoel hebben dat koken moeilijk is of lang duurt. In het eerste seizoen neem ik iedereen mee op een culinaire reis rond de wereld. We proeven van de Roemeense croque monsieur met een eitje in het midden. We maken een typisch Amerikaanse hamburger, ook eentje met kaas. En als finale maken een we een overheerlijke Italiaanse pasta, met een bruisende twist.

Mijn doel is om studenten te overtuigen zelf te koken. Het is veel goedkoper dan elke avond uit eten, het is voedzamer dan drie pakjes Aïki noedels en omdat je het zelf klaarmaakt is het o zoveel lekkerder. Omdat ik in het eerste seizoen start met drie enorm makkelijke gerechten is het de perfecte instap voor mensen die bij wijze van spreke nog nooit een voet in een keuken hebben gezet. Maar ook geroutineerde koks kunnen nog heel wat opsteken van mijn speciale tips and tricks.

Dan geldt er mij nu nog maar één ding: bekijk de eerste aflevering van seizoen 1 en koop de ingrediënten, het zijn er niet veel. Ga achter uw fornuis staan, doe uw schort aan, en kook samen met mij mee. Je zal er geen spijt van hebben! Seizoen 1 van Koken met Nelis is vanaf vandaag integraal te bekijken op YouTube.

Veel kookplezier en smakelijk!

 

De auteur

Nelis

Profiel Twitter E-mail

toen ik 5 was ben ik in de watersportbaan gevallen maar ik heb het overleefd