Niet getest op dieren: Chicksperiment

Chicksperiment.co.vu

 

Voor SelfLAB online 1 lanceerden Mara Van Den Dungen en ik ons passieproject: een experimentele blog met een ludieke stijl. De tagline voor Chicksperiment: omdat testen op kuikentjes niet ethisch is, offeren we onszelf op.

De subthema’s

Persoonlijk keek ik het meest uit naar de mogelijkheid om mijn eigen ding te doen én te experimenteren met schrijfstijlen. We besloten om onze blog in te delen op verschillende thema’s: sociaal, lifestyle, beauty en vreemd. Dit jaar focusten we ons vooral op lifestyle en beauty. Onze intentie is om ons volgend jaar vooral te focussen op de andere twee onderwerpen: sociaal en vreemd. Ik heb persoonlijk vooral plannen voor het vreemd gedeelte, maar dat zijn spoilers!

We kozen voor Tumblr als blogplatform om de site haar gebruiksvriendelijkeid en meer casual setting. Bonuspunt: het ontwerpen van de lay-out van de Tumblr-blog was de eerste keer dat ik CSS in combinatie met HTML probeerde. Ik weet nu genoeg basis om een simpele template te bewerken. Dat is al genoeg voor mijn amateur-skills.

Mijn blogpost over Py, een app om te leren coderen

Mara en ik werken altijd volgens eenzelfde systeem: we selecteren per maand welke onderwerpen we eventueel zouden willen doen en maken een planning. Deze planning verandert wel vaak. We kijken namelijk altijd rond naar nieuwe, spannende dingen om te proberen. Soms komt de inspiratie voor een écht tof onderwerp ook later. We proberen om zo flexibel mogelijk te blijven en geen tunnelvisie op te bouwen.

De belangrijkste les die ik heb geleerd is dat ook bij bloggen je best een woord-limiet stelt. Mijn eerste blogpost was nogal ambitieus, met een totaal van 1050 woorden. Ik was er trots op, maar de leesmoeilijkheid was te hoog.

De titaan onder de blogposts

Mijn enige spijt is dat ik dit jaar door mijn PDT-traject verdronk in de taken, waardoor ik maar een beperkte tijd had voor de blog. De ambitieuze projecten waarvan die we op het oog hadden leken moeilijk te bereiken, vb. de sociale experimenten met verborgen camera, die teveel tijd kostten om goed te doen. Met het einde van dit semester verschijnt er gelukkig een lichtpunt: de lange zomervakantie met meer vrije uren om te investeren in de blog. Ook zijn we van plan om ons concept wat te herdenken. We willen ons allebei richten op een betere kwaliteit. In plaats van ‘gewoon’ bloggen willen we het bovenste van de plank halen. We willen onszelf profileren als journalisten met passie en creativiteit.