Presenteren en doorbreken bij Urgent.fm

| Dit artikel past in een opdracht voor studenten uit het eerste jaar met als onderwerp selflab.

Ikzelf en mijn partner in crime Hannah

 

In 2016 en 2017 volgde ik op de Gentse feesten telkens drie dagen lang een workshop bij urgent.fm. Jongeren hebben bij urgent.fm een eigen programma: Apollo. Apollo zond dus uit op de Gentse feesten en dat telkens van 16u tot 17u. Ik vond dat KICKEN en wilde heel graag meer radio maken. Dit jaar kwam ik naar Gent en ging ik op kot. De ideale situatie om ook doorheen het schooljaar radio te maken. And so I did. Dit keer niet meer bij Apollo maar bij één van de studentenredacties: Vers Geperst, Spoetnik en Tumult. Ik koos voor het eerste. Vers Geperst is het ochtendprogramma van urgent.fm. Om 6u ’s ochtends ben ik op de redactie en van 7u tot 8u zenden we uit. Dat lijkt op het eerste zicht echt een marteling, maar het is wel mijn favoriete radioshow. Opstaan met de luisteraars, dat is toch zalig?

Op 2 oktober ging ik naar de Join-In en op 25 oktober ging ik mijn eerste radio-uitzending maken. SPANNEND!
Ondertussen sta ik zo goed als wekelijks één keer op en heb ik er al een heel goeie vriendin aan over gehouden. En het is nog altijd even leuk.
Voor 19 maart deed ik enkel presentatie en redactie. Maar op de 19de nam ik het heft in handen, raapte ik al mijn moed bijeen, en ging ik zelf aan de vele knoppen en schuiven staan. Zonder begeleiding maar met succes, want we waren on air. Dat vond ik al een goed begin.
Nu, de 10de mei, lukt de combinatie ook al. Presenteren én technieken tegelijkertijd, dan pas voel je dat je écht radio aan het maken bent. Ik durf te zeggen dat ik daar vrij trots op ben.

Terwijl je een uitzending maakt, ben je best ook wat bezig met de sociale media. Op die manier weten je volgers en de volgers van @versgeperst dat ze zeker moeten intunen. En ook daar ben ik graag mee bezig! Het profiel van Vers Geperst heeft er ondertussen ook enkele volgers bij, een deel van mijn vrienden onder andere.

Hoe ik de voorbije  maanden radio gemaakt heb? Dat hoor je in deze Mash-up van uitzendingen van maart en april. Zit neer, leun achteruit en geniet.

 

Maar dat is nog niet alles.

Onze huidige producers Yari en Walt houden er volgend radio/schooljaar mee op. WAT NU? Ze gingen op zoek naar nieuwe producers. Ik dacht: ik zit hier nog geen half jaar, waarom zou ik mij in godsnaam kandidaat stellen? En dat heb ik dan ook niet gedaan.
Tot op een avond…

We hebben met Vers Geperst de gewoonte om na een vergadering nog eventjes op café te gaan met de liefhebbers. Dat was 5 maart ook weer het geval. Walt en ik moesten daarna dezelfde kant op voor ons kot. We passeren langs de kermis, tot Walt vraagt: “Amber, zie jij het niet zitten om je kandidaat te stellen? We zien veel potentieel in jou.” Slik. Dat kwam binnen. Potentieel? In mij? Ik voelde me vereerd en gestresst tegelijkertijd. Dit moest ik even laten bezinken.

En ’t is gebeurd.

Ik moest er eigenlijk niet heel lang over nadenken. Dat is toch een kans dat je niet mag laten schieten? Hannah, die goeie vriendin die ik leerde kennen bij urgent.fm, wordt mijn partner in crime. Formats bedenken, de teamspirit verhogen, vergaderingen leiden en online van Vers Geperst nog een grotere community maken. 7 mei werd het officieel onthuld, en ik deed in m’n broek van excitement. Laat september maar komen, ik heb er ONTZETTEND veel zin in.

 

 

 

De auteur

Amber Naeye

Profiel Twitter E-mail

21 lentes jong en studente journalistiek aan de Arteveldehogeschool in Gent.