“Productieassistente geworden met mijn diploma journalistiek” – Femke Doom

Femke Doom

Femke Doom

 

Femke Doom (24), heeft haar studiecarrière in 2019 vaarwel gezegd en dat met twee diploma’s op zak. Ze begon haar studies aan de Universiteit Gent en behaalde daar in de Communicatiewetenschappen een masterdiploma Film & Televisie. Toch wou ze nog een jaar genieten van het studentenleven en koos ze voor de richting Journalistiek. “Door dit extra diploma te behalen, heb ik echt mijn kansen op de arbeidsmarkt vergroot”.

Femke Doom
Femke Doom

Je studeerde af aan de UGent. Was het voor jou een logische stap om dan nog een bachelor te halen?

In het begin wist ik totaal niet wat ik nog zou willen bijstuderen. Ik wou sowieso een praktijkgerichte studie volgen en het liefst op één jaar. Op een bepaald moment zag ik ergens verschijnen dat je een bachelor in de Journalistiek kon halen in één jaar en daarnaast kon je jezelf ook nog gaan profileren in tekst, audio of video. Al die dingen samen hebben mij wel overtuigd om voor deze richting te kiezen.

Maar het verschil was wel groot tussen de universiteit en de hogeschool?

Ja, de universiteit is nog altijd heel theoretisch. Ik kreeg in mijn afstudeerrichting Film & TV wel één vak waarvoor we een kortfilm moesten maken, maar dat was dan ook een klein onderdeeltje. Op de hogeschool daarentegen is het bijna allemaal praktijkgericht en dat is wel een voordeel, want zo krijg je een duidelijker beeld over hoe het eraan toegaat in het werkveld.

Wat zorgt ervoor dat de richting Journalistiek zo interessant is?

Ik wist na mijn masterdiploma ook niet welke richting ik moest uitgaan omdat het nogal een specifieke opleiding is. Journalistiek is zoveel ruimer. Zo moest ik videoportretten maken, had ik redactievergaderingen en kon ik verhalen gaan vertellen. Ik heb toch het gevoel dat ik mij heb kunnen onderscheiden in vergelijking met mijn medestudenten aan de UGent. Zo ben ik door mijn stage binnen geraakt in het bedrijf waar ik nu ook vast werk. Dat extra diploma geeft dan zeker een gevoel van meerwaarde.

Ik heb toch het gevoel dat ik mij heb kunnen onderscheiden in vergelijking met mijn medestudenten aan de UGent.

Femke Doom

Waar werk je momenteel?

Ik werk bij Wenneker in Gent. Het is een productiehuis van reclamemakers en er zijn twee takken in het bedrijf. Ofwel werken we rechtstreeks met de klant zoals Carglass, Odisee… waarvoor we video’s of opleidingsvideo’s maken, ofwel werken we met een reclamebureau waarmee we samenwerken voor klanten als Jupiler of ABInbev.

Wat is jouw functie precies in het bedrijf?

Ik ben productieassistent. Ik assisteer de producer, maar daarnaast doe ik ook redactietaken. Al we een project binnenkrijgen dan moet ik alle praktische zaken regelen, zoals de cast zoeken, oproepen opstarten, locaties vinden, de crew bij elkaar krijgen, catering, callsheets en de planning opmaken. Een hele waslijst, maar bij zo’n reclamespot komt er veel kijken.

Het helpt dan wel om een journalistieke achtergrond te hebben?

Zeker. In het verkort traject kon ik in het eerste semester kiezen om een liveshow te maken met verschillende medestudenten. Voor de show heb ik de taak van producer op mij genomen en zo heb ik veel geleerd. Waaronder zaken die ik nog altijd kan gebruiken tijdens het werk, zoals mensen contacteren en ze op de juiste manier aanspreken, afspraken plannen en deadlines halen.

Je wordt in een volledig nieuwe wereld gesmeten in zo’n verkort traject. Had je het gevoel dat je aan je lot werd overgelaten?

Nee, totaal niet. De docenten waren altijd beschikbaar en luisterden naar ons. We kregen als ‘verkorte trajecters’ persoonlijke begeleiding omdat het ook allemaal nieuw was. Zo zag ik ook telkens verbetering naar het einde toe. Je wordt er van begin af aan ingesmeten en je moet tegen die deadlines werken, maar dat is ook goed want dan weet je misschien meteen hoe het in elkaar zit.

Vanaf het begin word je erin gesmeten, maar dan weet je meteen hoe het in elkaar zit.

Femke Doom

Is er nog iets dat je wil meegeven aan toekomstige studenten journalistiek?

Twijfel niet. Er mag zeker niet voorbijgegaan worden aan deze richting. Als je afgestudeerd bent en je wilt graag nog iets bijstuderen dan is dit éénjarig traject wel een aanrader. Veel studenten willen graag nog praktijkervaring oplopen en het éénjarig traject is de ideale manier om dat te doen en nog een extra diploma te behalen.

De auteur

Bert Van Kersschaever

Profiel Facebook Twitter E-mail

Gedreven. Sportieve geest. Af en toe feestbeest. Op zoek naar mensen met een verhaal.