Radio Sam

Samtastic Friday crew. Vlnr Maritsa van Iterson, Vanille Dujardin en Stefanie Heyse.

Samtastic Friday crew. Vlnr Maritsa van Iterson, Vanille Dujardin en Stefanie Heyse.

 

Bij het begin van het schooljaar heb ik me aangesloten bij Radio SAM. Radio SAM is de lokale radio van de Arteveldehogeschool, voor studenten en door studenten. De afkorting staat dan ook voor Student and Music.
Elke dag is er een uitzending voor een uur lang.

Stefanie Heyse, Vanille Dujardin en ik maken met plezier radio op de vrijdag. Vrijdag is de laatste dag van de school- en werkweek, daarom noemt ons programma Samtastic Friday. We zijn het programma gestart met Xander Cottens (de ‘uitvinder’ van de radio). Aangezien Xander sinds januari 2018 op stage is, neemt Vanille zijn plaats in. Zo staan we om de twee weken met drie in de studio.

Toen ik aan mijn opleiding journalistiek begon, had ik het doel voor ogen om radio te maken. Bij deze kan ik dus wel zeggen dat dit doel bereikt is. Tijdens de eerste week van het schooljaar kwamen Xander Cottens en Hannes De Smet in onze klas langs. Hier deden ze een oproep naar de mensen die graag radio willen maken en hun team wouden versterken. ‘Yess’, dacht ik. Ik was overenthousiast en stuurde direct een mailtje, nog voor ze de deur uit waren.
Ik ben niet alleen een grote liefhebber van muziek maar ik vind het ook leuk om te experimenteren met mijn stem. Bij Radio SAM komen deze twee aan bod en dat vind ik dus heel interessant.

Ik kan zowel bezig zijn met muziek alsook dingen uitproberen met mijn stem.Maritsa van Iterson

Wanneer ik het heb over experimenteren met mijn stem, heb ik het dan ook echt over het uitproberen van verschillende stemmen: hoger, lager, voller, scherper.
Zo volgde ik enkele workshops en lessen logopedie. De workshop ging vooral over uitspraak en ademhaling en op de Arteveldehogeschool (mits inschrijving en betaling) kreeg ik vijf weken lang persoonlijke begeleiding voor mijn verbeterpunten. Tijdens de eerste les moesten we een spraaktest afleggen en ons de komende weken focussen op onze werkpunten. Mijn werkpunten waren: ademhaling uit de buik, scherpe t, fluitende s en tongpunt r. Stapje per stapje maak ik progressie omdat ik er (bijna) dagelijks mee bezig ben. Ik merk dat er al verschil te horen is in vergelijking met het begin. Radio SAM geeft mij de ruimte om aan mijn uitspraak te oefenen en om er extra op te letten wanneer we ‘on air’ zijn.

Wat ik leerde bij Radio SAM

Bij Radio SAM heb ik niet alleen technische zaken aangeleerd gekregen maar ook praktische en organisatorische zaken.
Zo kregen we de eerste weken een workshop techniek. Hier werd ons uitgelegd hoe het mengpaneel werkt, hoe de computer werkt met het radioprogramma, hoe we een beller op de omroep krijgen, … Eigenlijk leerde we alles om goede uitzending te kunnen maken. Diezelfde week mochten we onmiddellijk zelf proberen om een vlot programma te brengen. Ik had het radioprogramma vrij snel onder de knie en vind het een gemakkelijk programma om mee te werken. Ondertussen hebben we elke week een beller aan de lijn waar we een praatje met maken op de radio.

Wat ik leerde qua praktische en organisatorische zaken is vooral het werken in Google Drive met programmasheets. Zo heeft elke uitzending zijn eigen programma met vaste rubrieken en wordt alles in het document uitgetypt van a tot z. Door met dit sjabloon te werken leerde ik mezelf een bepaalde discipline aan door deze zo goed mogelijk in te vullen en te volgen tijdens de uitzending. Ik merkte op dat een goed uitgeschreven en voorbereid programma me echt een rustgevend gevoel geeft. Ik leerde zo vlotter teksten aflezen die naturel overkomen en ik had altijd iets om op terug te vallen indien ‘ik mijn kluts kwijt was’. Het andere aspect is dat ik specifiek leerde researchen voor de uitzending en doelgericht actualiteit en/of weetjes zoeken.

Uiteraard zou het geen radio zijn moest er niets foutlopen. Ook daar leerde ik veel uit: improviseren. Wanneer het even niet ging zoals gepland of er iets plots kapot was, moesten we improviseren en rustig blijven. Op die momenten heeft stress geen enkele zin en dat hebben we ook gemerkt. Kalm blijven is de boodschap, hoewel dit gemakkelijker gezegd dan gedaan is.

Als ik terugkijk naar mijn periode die er reeds opzit bij Radio SAM, merk ik op dat ik al veel geleerd heb. Daarom hoop ik dat ik de komende jaren radio kan blijven maken bij onze lokale radio, of misschien wel meer.

Enkele uitzendingen

Mijn allereerste uitzending bij Radio Sam

De auteur

Maritsa van Iterson

Profiel Facebook Twitter E-mail

Studente journalistiek Arteveldehogeschool Geboren op 9 november 1994