Radio SAM, een introductie tot wat ik later wil doen.

In de radio studio van Radio SAM. © Naomi Rouges

 

Begin dit academiejaar kwamen tijdens een atelier een paar mensen van Radio SAM bij ons binnenvallen. Al van tijdens de opendeurdag wou ik dolgraag bij een radio werken, de mensen van Radio SAM kwamen dus als geroepen. Ondanks dat er een paar problemen waren tijdens dit academiejaar, zowel technisch als organisatorisch en gezondheidsgewijs, is mijn DJ-werk bij Radio SAM iets wat ik heel graag doe! En mede hierdoor zou ik in mijn tweede jaar voor zowel audio en video als media kiezen. 

Radio SAM, de SAM staat voor Student And Music, is exact wat zijn naam beweert. Een studentenradio, gemaakt voor en door studenten van Artevelde. Iedere twee weken draai ik met Sybren en Sofie een uitzending van Throwback Wednesday. We keren daarin terug naar een bepaald jaar in de (muziek)geschiedenis, zowel qua muziek als qua weetjes. Ik vind het geweldig om te doen. Livestream opzetten, mezelf in de studio “opsluiten”, koptelefoon op mijn hoofd en de micro voor mijn neus. Wat een belevenis was die eerste keer! Ik voelde me een dj van Qmusic.

Hoewel wij veel kleinschaliger werken, moeten we ook dezelfde taken opnemen als bij grotere radio’s. Daar komt vergaderen bij kijken, je eigen script opstellen, muziek downloaden en op tijd doorgeven. Kortom op de radio komt alles heel spontaan over maar, en dat heb ik dit jaar geleerd, dat is het NIET!

Achter de micro voel ik me een echte radio-dj. Ik vind het geweldig!

Soms zijn er ook ergernissen

Zoals bij elke job of hobby heb ik ook bij Radio SAM mijn ergernissen. De software en hardware laat het soms eens afweten, en organisatorisch loopt het ook niet altijd van een leien dakje. Iedereen heeft het druk en dan wordt er ineens een vergadering een dag op voorhand aangekondigd. Hier had, en heb, ik het het moeilijkste mee. Ik heb een drukke agenda en naast school, bloggen, vloggen en Radio SAM heb ik nog een hele resem aan ziekenhuisbezoeken en kinesessies in mijn agenda staan. Ik moet alles heel goed plannen want anders raak ik er niet, zowel tijdsbewijs niet als lichamelijk en dan komt zo een onverwachte vergadering heel slecht uit.

Desondanks mijn ergernissen werk ik dolgraag samen met mijn mede-dj’s, we amuseren ons rot. Er wordt samen gelachen, gediscussieerd en geleerd van elkaar. En daar draait het voor mij om! Ik heb dankzij Radio SAM goede vrienden gemaakt, mensen met wie ik misschien anders geen contact had gezocht. Ik heb heel wat geleerd dit jaar bij Radio SAM, dingen die nu een beetje zoals fietsen aanvoelen, ik ga ze niet snel vergeten. En volgend jaar vervoeg ik opnieuw het Radio SAM-team met veel plezier. Hopelijk zijn tegen dan een deel van mijn ergernissen opgelost, maar in het begin van het Radio SAM-jaar ga ik ze zeker eens aankaarten!

 

De auteur

Naomi Rouges

Profiel E-mail

Studente journalistiek aan de Arteveldehogeschool. Ik hou van muziek, viool spelen, video's draaien, oneindige boeken en bodemloze kopjes thee.