Radio SAM, meer dan enkel radio maken!

Na een eerste druk semester, wou ik ook het audiogedeelte van journalistiek leren kennen en radio leren maken. Urgent werd mij voorgesteld, maar ik wou eerst even oefenen. Radio SAM, de radio van Artevelde, leek mij de perfecte plaats hiervoor.

©2018 by Vanille Alizée Dujardin

Een paar berichtjes op Facebook met de verantwoordelijken van Radio SAM zorgden ervoor dat ik in hun Facebookgroepje werd geplaatst. Bijna onmiddellijk daarna behoorde ik officieel bij het groepje van Monday Motivation, en dus bij Radio SAM. Mijn eerste uitzending verliep een beetje chaotisch. Eén van de meisjes was ziek en we hadden technische problemen in de studio. De twee meisjes met wie ik moest presenteren vertelden me dat het niet de eerste keer was dat de studio niet correct functioneerde.

Een week later, werd ik een deel van Samtastic Friday en verliet ik de 3 meisjes met wie ik mijn eerste voetstapjes had gezet. Werken met 4 in de studio was namelijk moeilijk geweest, terwijl ik op vrijdag maar met 2 meisjes moest werken. Met 3 in de studio dus. Dat kwam perfect uit. Natuurlijk kwam ik opnieuw terecht bij een groepje van 2 meisjes die al een paar maanden actief waren en dus hun gewoonten hadden. Ik had veel stress, omdat ik echt wou meedoen, maar ook niet wou storen…

Ondertussen, presenteer ik al 3 maanden één vrijdag op twee Samtastic Friday met Maritsa en Stefanie. Ze waren van in het begin zeer vriendelijk en hebben mij veel bijgeleerd, zonder het zelf te beseffen. Radio maken is meer een groepswerk dan verwacht. Je moet hierbij ook altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes om daarmee aan de slag te kunnen gaan. Bij Radio SAM heb ik ook altijd veel vrijheid gehad voor de muziek die ik wou draaien. We maken, vanaf de woensdag voor de uitzending, een duidelijke planning van de rubrieken en muziekjes, waarin iedereen zijn persoonlijke ‘touch’ kan brengen. Samenwerken is de boodschap dus!

De twee meisjes die ik bij Radio SAM heb leren kennen, zijn meer dan collega’s geworden. Dat is natuurlijk het leukste aan SelfLAB online. Je doet dingen, leert plaatsen en mensen kennen… Je beweegt. Radio SAM was voor mij niet zoals verwacht een ‘oefening’ om later naar Urgent te stappen. Het was meer een extraatje. Radio maken met minder verplichtingen en minder druk, maar vooral radio maken met twee vriendinnen.

De auteur

Vanille Dujardin

Profiel E-mail

Studente Journalistiek @ArteveldeHogeschool. Ik wil evolueren en een rondtrekjournaliste worden! Ambitie en liefde voor wat ik doe. Fotograaf in mijn vrije tijd.