Silke Dankers, eigenares Eco Webshop Mixua: “Het opdringen van een duurzame levensstijl werkt niet, het moet vanuit jezelf komen!”

Eigenares Eco Webshop Mixua, Silke Dankers (Foto: Zoë Sagon)

 

“Het is geen zwart-witverhaal. Er zijn vele tinten grijs waar veranderingen mogelijk zijn.” Zo reflecteert Silke Dankers, eigenares van de Eco Webshop Mixua, haar duurzame levensstijl. Een avontuur waar ze enkele jaren geleden de eerste stap in zette. “Ik vind het heel belangrijk om respectvol, zorgzaam en trouw te zijn, en dat moet niet enkel naar mensen toe!”

“Al lang wou ik een webshop in duurzame producten openen, omdat ik vind dat er respect moet zijn voor alles wat hier op aarde is”, vertelt Silke. Ze ontdekte Mixua en had direct een klik met hun optimistische visie rond duurzaam leven. “Ik heb toen afgesproken met Emilia, de oprichtster van Mixua, en de rest is geschiedenis!” Ondertussen heeft Silke de webshop volledig overgenomen en is het haar grote passie geworden.

Als ik merk dat ik iets op gang breng, vind ik dat heel waardevol en geeft dat veel voldoening!

Silke Dankers

Ze ziet het aangaan van een duurzamere levensstijl en de webshop ook deels als een missie. “Enkel verkoop maakt mij niet gelukkig, wel als de mensen tevreden zijn en je voor hen een verschil kunt maken. Als ik merk dat ik iets op gang breng, vind ik dat heel waardevol en geeft dat veel voldoening!”

De omgeving

“Ik kom uit een omgeving die totaal niet bezig was met ecologisch leven, en waar nog steeds clichés rond ecologie bestaan. Als je in zo’n omgeving opgroeit, trek je dat deels door naar je eigen leven.” Silke verwijst daarmee naar haar gezin en opvoeding. Toch ziet ze een positieve evolutie en is ze zelf heel tevreden met wat ze de laatste jaren al heeft veranderd en bereikt.  

“Ik steek niet onder stoelen of banken hoe ik leef, maar ik ga mijn visie nooit opdringen. De mensen uit mijn omgeving hebben respect dat ik durf te zeggen waarvoor ik sta en dat persoonlijk doe, zonder aandringen”, vertelt ze dankbaar. Enkel als er ruimte is voor een gesprek rond duurzaamheid, maakt ze daar graag tijd voor.

Beeld: Silke Dankers, Vorselaar
(Foto: Zoë Sagon)

Het kantelmoment

Silke ervaart haar ecologisch avontuur als een evolutie, waarbij ze stap voor stap haar leven duurzamer maakt. Daarbij is de geboorte van haar zoontje het grote kantelmoment geweest. “Je wilt het beste voor je kind”, klinkt het. “Daarbij kwam ik snel tot de conclusie dat het natuurlijke, diervriendelijke en duurzame daar deel van zijn.”

“Ik wil mijn zoontje bewust maken van alles wat er gaande is met onze wereld en waarom duurzaam leven belangrijk is, maar ook bij hem wil ik niets opdringen”, benadrukt Silke. Ze gelooft niet in het opdringen van een duurzame levensstijl en laat haar zoon later zelf de keuze hoe hij ermee wilt omgaan. “Als het niet lukt vanuit jezelf, gaat het waarschijnlijk nooit lukken”, vult ze aan.

Bang voor de toekomst?

De autosave bekijken

Ik geloof niet in angst. Angst verlamd en is niet productief!

Silke Dankers

“Soms sta ik stil bij de toekomst en vraag ik mij af hoe onze aarde er aan toe zal zijn later, maar ik geloof niet in angst. Angst verlamt en is niet productief.” Silke beschrijft daarbij haar duurzaam avontuur niet als een zwart-witverhaal, maar als vele tinten grijs waar veranderingen mogelijk zijn. “Niet alles ligt in onze handen, maar als vele mensen enkele kleine positieve veranderingen doorvoeren, maken we samen wél een groot verschil. Daarom is iedereen zijn inspanning, hoe klein die ook is, waardevol!”

“Ik geloof wel sterk in positiviteit en optimisme”, geeft Silke aan. Ze verzekert daarmee dat ze nu gelukkiger is, door duurzamer te gaan leven. Ook qua geweten voelt ze zich veel geruster. “Ik vind het heel belangrijk om respectvol, zorgzaam en trouw te zijn, en dat moet dus niet enkel naar mensen toe. Ik voel me oprecht veel beter als ik weet dat ik de beste optie kies voor onze wereld.” Haar duurzaam avontuur en de Eco Webshop, geven haar ook meer zelfzekerheid. Silke voelt zich goed in haar vel, weet in welke schoenen ze staat en welke richting ze verder uit wil. “Ik ben ervan overtuigd dat het nuttig is wat ik doe en dat geeft mij voldoening! In mijn ogen is veel haalbaar als je niet te streng bent voor jezelf, het stap voor stap doet en weet dat niemand perfect is.”

De auteur

Zoë Sagon

Profiel E-mail

(kleine) muzieknerd met passie voor reizen, verhalen en de natuur!