VR-wereld: Apollo 11

| Dit artikel past in een opdracht voor studenten uit het tweede jaar met als onderwerp cmp - media-innovatie.

Neil Armstrong op de maan met de Amerikaanse vlag. FOTO: Pixabay

 

Op 16 juli 1969 zat iedereen klaar voor het spannendste moment ooit in de ruimtevaart, namelijk het Apolloprogramma. Om 13:32 uur UTC werd de Saturnus V-raket gelanceerd vanuit het Kennedy Space Centre. Dat is dus 9:32 uur lokale tijd in België. Het was een ruimteprogramma van NASA met als doel de allereerste mens op de maan te laten landen.

Het verloop van de VR-wereld

Ik besloot al vrij snel dat ik mijn VR-wereld wou maken over de eerste maanlanding. Het is een grote historische gebeurtenis die je goed in beeld kan brengen op verschillende manieren. Het programma CoSpaces vond ik in het begin wel een uitdaging. Ik vond het niet zo handig om jezelf voort te bewegen en objecten te verplaatsen etc. Maar na enkele dingen uit te proberen, lukte het wel steeds beter.

De maanlanding uitleggen in één kamer vond ik wat saai, dus creëerde ik drie verschillende kamers. In de eerste kamer zie je de lancering van de raket met alle uitleg die erbij hoort. Als je naar de volgende kamer gaat, zit je op de maan. Daar kan je alle informatie over de effectieve missie terugvinden. Ook heb ik video’s en foto’s gevonden om de dingen beter uit te leggen. De derde kamer is dan uiteraard de terugkeer naar de aarde. Tussen de sterren en het vliegend puin leren de mensen enkele fun facts kennen.

In alle kamers probeerde ik toch voldoende animatie en beeld te steken. Zo wordt het aantrekkelijk voor de gebruikers van de VR-wereld. De aanwezige figuren en mensen kregen allemaal een animatie zodat het niet statisch is en er bewegende objecten in de wereld verwerkt zitten. Ook zorg ik voor de extra sfeer en inbeelding door de achtergrond muziek. De informatie, feitjes en foto’s vind je terug op de panelen. Ik hoop dat iedereen zich kan inleven in de Apollo 11 maanlanding.

Journalistiek relevant

Ik leg het Apolloprogramma volledig uit in de vorm van kleine tekstjes. Ook zorg ik voor afbeeldingen en video’s die voor extra duiding zorgen. De informatie haalde ik vaak uit krantenartikels. De VR-wereld kan ervoor zorgen dat mensen een beter inzicht en een betere kennis hebben over de ruimtemissie. En dat op een leuke manier!

De code

Bronnen

De auteur

Clarisse De Noyette

Profiel Facebook Twitter E-mail

Ik probeer steeds positief in het leven te staan en anderen hun dag op te fleuren. Ik ben blij met mijn studiekeuze en ben benieuwd waar het me nog brengt. Ik hou van mijn vrienden, familie en hond!