Whispers from the Sea brengt eerste EP uit

Tom Cooman / Whispers of the Sea (foto: Gilles Van Damme)

 

Whispers from the Sea heeft zijn eerste EP uitgebracht. "Dreaming" heet de plaat. Tom Cooman gebruikt elektronische deuntjes die als wolken in je oren klinken. Dit is nog maar de start, want het komende jaar zal hij elke maand een nieuwe EP lanceren.

Een kennismaking met de artiest

Image

Hoe ben je met Whispers from the Sea gestart?
"Ik heb altijd muziek gemaakt en geschreven, maar ik had nooit kunnen denken dat ik dit zou uitbrengen. Een geweldige zanger ben ik niet, maar  door te starten met Ghent Music ben ik met veel muzikanten in contact gekomen. Deze muzikanten ben ik beginnen “coachen” onder mijn alter-ego “coach Tom”. Ik heb ontdekt dat er een groot parallel is tussen de muziekwereld en sportwereld waar ik als trainer actief ben."

Alles is in essentie een momentopname dus “Do it”!Tom Cooman

"Een van de zaken waar ik op hamer is, “just do it”. Mensen denken vaak volgens het "if"-principe: als ik die gitaar heb, als ik beter speel, als ik een nieuw album uitbreng... Eigenlijk is dat een excuus, want alles is in essentie een momentopname dus “do it”! Een Chinees gezegde luidt: “Het beste moment om een boom te zaaien, is 20 jaar geleden. Het tweede beste moment is nu.” Op basis van dit gezegde ben ik gaan reflecteren, met Whispers from the Sea als gevolg."

Hoe kwam de naam tot stand?
"Ik ben al jaren een erg grote fan van Passenger. Hij heeft fantastische teksten. Daarin zingt hij: "all I need is a whisper in a world that only shouts." Geniaal! Die zin houdt me tot op de dag van vandaag nog steeds bezig. Combineer dat met mijn liefde voor bergen en bossen en je krijgt "Whispers from the Woods". Helaas was deze naam al ingenomen. "Whispers from the Sea" werd het dan maar."

Wat betekent deze nieuwe EP voor je? 
"Het is het bewijs dat iedereen muziek kan uitgeven. Ik moet er niet om liegen: het is een erg leuk gevoel om iets wat je gecreëerd hebt toegankelijk te maken voor de hele wereld. Wat een Legacy! De inspiratie voor deze EP haalde ik uit mijn trip naar Japan met de nationale goalbalploeg in januari. Daar maakte ik de liedjes op de hotelkamers en op het vliegtuig."

Image
Deze EP is het bewijs dat iedereen muziek kan uitgeven
Tom Cooman

Image

Hoe ging het in z’n werk om deze EP te maken?
"Ik koos voor 3 liedjes omdat ik zo een verhaal kan vertellen. Meestal werk ik dus rond een mood. Ik ben niet iemand die de melodie op voorhand in zijn hoofd heeft. Ik zoek een sound en van daaruit bouw ik het liedje op. Stap per stap, soms met tekst, soms louter gitaar of net heel druk met veel synthesizers."

Werk je apart of samen met andere mensen?
"De muziek werd volledig door mezelf gemaakt en ingespeeld. Voor het mixen en masteren van dit album ben ik bij Xavier De Clercq gaan aankloppen. Hij speelt onder andere met Ivy Falls en is betrokken bij heel wat Gentse projecten zoals Faces on TV. In de toekomst wil ik alle productie zelf proberen. Ik ben steeds meer gaan houden van de DIY approach. Ik was altijd bang voor de meer complexe dingen, maar uiteindelijk is er in alles een leercurve en zijn de eerste stapjes de moeilijkste. Ik vind het ook altijd leuk om samen te werken met andere muzikanten, vooral binnen de gezongen muziek. Samenwerken met iemand anders is altijd leerrijk en meestal bekom je een veel hoger niveau dan wanneer je alles alleen zou doen. Momenteel werk ik met Thamy Steckelbruck aan het eerste pop EP'tje en het zal knallen. Wat een stem."

Wat brengt de toekomst?
"Ik heb mezelf uitgedaagd om een jaar lang elke maand een nieuwe EP uit te brengen. De liedjes voor 1 november zijn zo goed als rond. Dit wordt een Lofi-hiphop album. December is de volgende opdracht. Ik hoop in Januari te kunnen knallen met Thamy haar fantastische performance."

Beluister hieronder de eerste EP, Dreaming, van Whispers from the Sea.

De auteur

Gilles Van Damme

Profiel Twitter E-mail

Student journalistiek // Fotografie // Youtuber: UNTLD