Zita Lageder: “Milieubewust leven vraagt wel wat denkwerk”

Zita Lageder op haar kot Foto: Lynn Detrixhe

Zita Lageder op haar kot (Foto: Lynn Detrixhe)

 

Zita Lageder (22) vindt milieubewust leven allesbehalve gemakkelijk. Als lid van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) probeert ze kinderen bewust te maken van de pracht van de natuur, maar in het dagelijkse leven gaat het soms wat moeilijker. Van kiezen welke yoghurt je koopt tot het negeren van de klimaatproblematiek. “Ik begrijp niet dat sommigen het probleem nog niet doorhebben.”

“Ik denk dat mijn liefde voor de natuur altijd wel al aanwezig is geweest. Er was geen plotselinge gebeurtenis die dat heeft aangemoedigd en ik denk dat mijn ouders daar een grote rol in hebben gespeeld”, vertelt Zita. Een deel van haar familie is van Italië en tijdens vakanties legden ze wandelingen af in de bergen. “Dat vond ik als kind al impressionant en ook nu heb ik daar nog bewondering voor. Het gaf mij toen al een diep rustgevoel.”

Gelijkgezinden

Lageder vertelt dat ze iemand is die graag gelijkgezinde mensen rond zich heeft. “Dan hoef je niets meer uit te leggen en is er een soort van gedeeld begrip. Iedereen kan zichzelf zijn.” Toch geeft ze bij sommige vrienden wel kleine suggesties om het beter te doen, maar zelf wil ze niet te belerend zijn. “Ik wil vooral dat ze het zelf leren begrijpen en ontdekken, maar aan de andere kant begrijp ik niet dat ze het zelf nog niet doorhebben. Ik vind het dan ook moeilijk om daartussen een balans te vinden en niet enkel met de vinger te wijzen.”

Ik kan nog niet zo milieubewust leven als ik zou willen en daar voel ik mij wel schuldig over

Zita Lageder

JNM

In haar vrije tijd is Lageder lid van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM). “In eerste instantie voor de groep mensen. De vereniging leek mij erg leuk om in te zitten. Het zijn dan ook gelijkgezinde mensen”, vertelt ze. Ze heeft daar ook veel bijgeleerd. “Ik was altijd al een sociaal persoon, maar de JNM heeft mij veel geleerd over de omgang met kinderen. Ook heeft het mij geleerd om met verschillende situaties om te gaan. Mijn verantwoordelijkheidszin is sterk tot uiting gekomen bij hen.”

De kinderen zien en ze lossen in de natuur, daar haalt ze veel voldoening uit. “Samen wilgen knotten, waterputten reinigen en hun iets bijbrengen over de natuur en dieren. Dat geeft mij toch wel voldoening”, vertelt ze. Ook merkt ze dat de kinderen zelf al veel weten en je kunnen aanvullen. “Die aangeboren nieuwsgierigheid verwondert mij dan weer. Ik heb minder de neiging om naar klimaatprotesten te gaan, maar die kleinschalige acties zoals bij JNM, daar ben ik trots op.”

Zita Lageder (foto: Lynn Detrixhe)

Veel kinderen bij JNM hebben een aangeboren nieuwsgierigheid, dat verwondert mij

Zita Lageder

Nuance

Lageder zoekt wel vaak naar een nuance. “Ik denk wel vaak genuanceerd en ik zoek naar context”, vertelt ze. Volgens haar is milieubewust leven niet gemakkelijk en het vraagt denkwerk. “Ik heb het geluk dat ik de middelen heb om milieubewuster te leven. Anderen hebben dat misschien niet. Dan is het belangrijk om dat in zijn context te plaatsen.”

Wel is Lageder iemand die te veel nadenkt over dat soort dingen. Zo heeft ze het moeilijk bij de keuze van yoghurt, haar zogenaamde yoghurtdilemma. “Koop ik de glazen bokalen (minder vervuilend), de meeste potjes (wel van plastic) of het goedkoopste (nadelig voor de boeren)? Het is niet altijd even leuk om daarbij stil te staan, zeker als studente met minder middelen. Ik kan nog niet zo milieubewust leven als ik zou willen en daar voel ik mij schuldig over. Dan zoek ik opnieuw die nuance dat ik een studente ben en dat biologische yoghurt gewoon te duur is.”

Wereldverbeteraar

Of ze een wereldverbeteraar moet genoemd worden, daar is ze niet zeker over. “De wereld zou niet verbeterd moeten worden hé, maar helaas zijn er nog veel mensen die het probleem negeren. Dat vind ik zo vervelend, want ze willen het niet begrijpen. Daarom vind ik mijn engagement bij JNM zo belangrijk, want daar kan je kinderen bewust maken van het probleem.” Aan jongeren wil ze meegeven dat ze moeten volhouden en creatief moeten zijn in het vinden van oplossingen. “Ik denk dat als iedereen al een beetje zijn best zou doen, ik geen wereldverbeteraar genoemd moet worden.”