Duursame: een blog over hoe je duurzamer kan leven

Mijn eerste jaar als studente journalistiek heb ik gekozen om een blog te starten over duurzaamheid. Omdat ik veel bezig ben met wat er allemaal rondom mij gebeurd, en zelf heel bewust probeer te leven, koos ik om over dit actueel thema te schrijven om hier meer mensen toe aan te zetten. Wat ik op mijn blog deel is een combinatie van feiten en bestaande initiatieven met eigen kennis, ideeën en mogelijke oplossingen voor elk probleem.

Ik koos als naam de Afrikaanse vertaling van duurzaam namelijk ‘Duursame’. Er zijn twee redenen voor de naam. Mijn blog gaat eerst en vooral over hoe je duurzamer kan leven. Ten tweede benadrukt het volgens mij een belangrijk aspect daarvan. In de lettergreep ‘same’ komt het woord ‘samen’ zo goed als helemaal naar boven. Duurzaam leven is iets dat meestal door meerdere mensen tezamen gebeurt (binnen een gezin, organisatie,…) en zo ook veel effectiever is.

Het idee van mijn blog is om mensen aan te zetten tot duurzamer leven, en vooral om bewuster te worden van hun manier van leven. Zo heb ik geprobeerd om verschillende initiatieven in de kijker te zetten, heel haalbare tips mee te geven voor elke problematiek, en ik heb alles aangevuld met eigen beeldmateriaal. Mijn blog is geen plaats waar je dé nieuwste dingen leest, maar waar ik dingen aankaart die je eigenlijk al weet maar toch niet altijd rekening mee houdt in het dagelijks leven. Ik heb het onder andere over plastic verpakkingen, tweedehandskleding en luchtvervuiling. Voor alles is er een eenvoudige aanpassing, maar je moet hier voor willen openstaan. 

Aan de hand van vier thema’s: kleding, vervoer, vervuiling en voeding heb ik verschillende problematieken besproken. Per thema staan er telkens twee of meer posts. Ik heb gevarieerd tussen een artikel, interview, video, foto of tekeningen. Meestal heb ik meerdere vormen gecombineerd. 98% van de foto’s heb ik zelf gemaakt omdat ik dat leuk vind maar ook omdat het mijn blog authentieker maakt. Er staan ook twee video’s op mijn blog, deze geven altijd een beeld van de plaats waar ik over schrijf. Eén video gaat over een biologisch veld in Bierbeek en de andere video gaat over een verpakkingsvrije winkel in Gent.

Mijn blog heb ik voorzien van een eenvoudige opmaak. Enerzijds omdat het binnen mijn concept van duurzaamheid past, er moet niet teveel show rond zitten. Anderzijds wil ik een plaats creëren waar je rustig kan lezen en zelf geïnspireerd en geprikkeld kan worden.

Ik vond het een goede eerste ervaring waar ik zelf ook veel heb bijgeleerd. In het begin van het jaar was ik heel onzeker over hoe ik de blog ging maken, welke artikels ik ging schrijven en/of mensen het zouden lezen. Aan dat laatste moet ik wel nog wat werken omdat ik zelf niet veel ‘publiciteit’ heb gemaakt, maar ik wou dat ook niet dit jaar. Pas als ik helemaal zeker ben over mijn ding, dan mag iedereen het zien. Ik heb dit jaar dus goed kunnen oefenen en ik ben klaar om volgend jaar mijn eigen, meer persoonlijkere blog op te starten die ik dan ook echt meer in de kijker wil zetten.

Duurzaam, denken en uiteindelijk doen, is wat je kan na mijn blog te lezen.

https://duursame.wordpress.com/

 

 

De auteur

Helenka Cupak

Profiel Twitter E-mail

curious chaotic creative being 20 jarige studente journalistiek