Een proces van leren en ontdekken

Het Groeningemuseum was de unieke locatie voor het onderwerp 'kunst' Foto: Bert Van Kerschaever

 

Mijn jaar was zeer goed gevuld, veel variatie, theorielessen krijgen om dan het journalistieke werkveld in te stappen en zelf een beetje journalist te worden. Naast de vele opgelegde taken, was er eindelijk eens een vak waarin ik vrij mijn eigen ding kon doen en mijn eigen weg kon inslaan. SelfLAB online, een vak waaruit ik veel geleerd heb en nog zal leren.

Bij de start van dit academiejaar wist ik niet precies wat ik zou gaan doen. Wou ik in groep werken of liever alleen? Ging ik een actueel thema behandelen of eerder human interest? Het heeft een aantal weken geduurd vooraleer ik besefte wat ik wilde maken, maar uiteindelijk besliste ik om een eigen blog uit te werken die de lezer nieuwsgierig kon maken. Ik startte met mijn blog, ‘Through a tourist’s eye‘. Op het eerste gezicht lijkt de naam voor de lezer misschien niet meteen duidelijk maar als je een beetje doordenkt dan begrijp je het wel.
Ik wou een blog maken waarbij ik toeristen ga interviewen en hun kijk en mening op bepaalde onderwerpen in het daglicht zet. Het was moeilijk om te zoeken naar een eerste thema, maar ik kwam op het idee om op 11 november naar Ieper te trekken en de ceremonie rond Wapenstilstand bij te wonen. Op die dag wou ik enkele mensen te pakken krijgen die familieleden hadden verloren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tussen de mensenmassa vond ik toch een paar opmerkelijke verhalen die voor een goede opening van mijn blog zorgde.

Major Indira Thakorie (links) en haar collega (rechts) tijdens Wapenstilstand
Foto: Bert Van Kersschaever

Ik heb ook andere thema’s aangekaart zodat er genoeg afwisseling was in de verschillende onderwerpen. Zo wou ik graag iets maken rond het thema kunst. Het is een onderwerp die zeer ruim is en ruim kan worden geïnterpreteerd. Ikzelf ben ook graag bezig met kunst en als ik op vakantie ga dan moet ik ten minste één museum hebben bezocht. Telkens ik voor een schilderij of beeldhouwwerk sta, vraag ik mij af hoe andere mensen daar naar kijken en welke uitleg zij aan het kunstwerk geven. Met dat idee trok ik de straat op en ging ik op zoek naar toeristen die het Groeningemuseum in Brugge bezochten. Bij ieder van hen heeft het museum of de kunst in de Brugse musea een andere indruk nagelaten. Ik kon enkele toeristen interviewen en vertelden mij hoe zij het begrip kunst interpreteren.

Dick en Carol Allendorf uit Minnesota genoten van hun bezoek aan het Groeningemuseum
Foto: Bert Van Kersschaever

SelfLAB online was voor mij een leerproces die mijn sociale vaardigheden goed op de proef heeft gesteld en mijn technieken als journalist nog verbeterd heeft. Het was een unieke ervaring die ik zeker voort wil zetten, eventueel met een ander project.

 

De auteur

Bert Van Kersschaever

Profiel Facebook Twitter E-mail

Gedreven. Sportieve geest. Af en toe feestbeest. Op zoek naar mensen met een verhaal.