Lander Wantens komt op voor een beter klimaatbeleid. “Het is nu tijd om écht actie te ondernemen”

LANDER WANTENS, GEËNGAGEERDE KLIMAATACTIVIST (FOTO SIEN DE LEENEER)

 

Lander Wantens (29) fietste zo’n 7.000 km door Europa op zoek naar goede voorbeelden van een geslaagd klimaatbeleid. Want een gezondere leefwereld is waar hij zich dag na dag voor inzet als milieu-educator en als fractievoorzitter bij Groen in Aalst. “Ik probeer uit een soort idealisme de maatschappij wat te verbeteren.”

Lander heeft altijd al interesse getoond voor het klimaat. Dat komt deels omdat zijn ouders er ook mee bezig zijn. “In 2009 gingen we samen naar één van de eerste klimaatmarsen in Brussel. Ze drongen hun interesse voor het klimaat niet op en verplichtten me niet om er mee bezig te zijn, ik ging er zelf naar op zoek.” Nochtans was het niet zijn jongensdroom. Hij wou archeoloog worden, maar ontdekte uiteindelijk dat de opleiding milieuzorg hem op het lijf geschreven was. Z’n schoolcarrière verliep niet zonder slag of stoot, vertelt hij. Maar een doorzetter is Lander wel: “Als ik iets wil, ben ik doelgericht en zorg ik meestal dat het wel lukt.”

LANDER WANTENS (FOTO SIEN DE LEENEER)

….

Als ik iets wil ben ik doelgericht en zorg ik meestal dat het wel lukt.

Lander Wantens

Toen de partij Groen enkele jaren geleden wilde vernieuwen, begon Landers politieke carrière. Zo rolde hij op een jonge leeftijd in de politieke wereld. Iets waar hij langs de ene kant blij om is, maar waar hij langs de andere kant beter nog een paar jaar mee had gewacht, vertelt hij. “Dan had ik de tijd gehad om zorgeloze reizen te maken en te genieten van andere dingen.” Zoals alles waar Lander mee bezig is, steekt hij veel tijd en energie in zijn politieke carrière. Maar het is niet zijn ambitie om dat te blijven doen. “Zodra ik het gevoel heb dat ik bepaalde zaken effectief heb kunnen verwezenlijken of dat het niet meer lukt, stop ik ermee.”

Dan had ik de tijd gehad om zorgeloze reizen te maken en te genieten van andere dingen.

Lander Wantens

Tijd voor actie

Lander zet zich actief in voor het klimaat, mede omdat hij wil dat de volgende generaties dezelfde kansen krijgen en dat ze niet moeten leven op een planeet die om zeep is. “Mijn vrienden zeggen dat dat groene is wat ik ben, wat ik uitstraal.” Volgens Lander moet je vooral je levensstijl proberen aanpassen en dat niet als iets negatief zien. “Ik denk dat het voor veel mensen vaak een stap in het onbekende is. Door met vrienden of kennissen te praten kan je je leven wat veranderen.” Lander heeft een uitgesproken mening geeft hij toe, maar hij wil niet in een tunnelvisie verzeilen. “Ik sta open om naar anderen hun mening te luisteren en de mijne eventueel bij te stellen.” Hij wijst erop dat meer goede voorbeelden in de kijker moeten gezet worden. Volgens hem speelt onderwijs daar een belangrijke rol in. “Je brengt er een belangrijk deel van je leven door, als je daar dan al die kennis rond opdoet, neem je dat ook mee in je latere leven.”

LANDER WANTENS IN ZIJN FIETSKAMER (FOTO SIEN DE LEENEER)

Toen hij in 2017 zo’n 7.000 km door Europa fietste, kruisten diverse mensen én meningen zijn pad. Hij ging op zoek naar goede voorbeelden van een geslaagd klimaatbeleid. De bedoeling was om naar Sint-Petersburg te fietsen. “Dat plan is een beetje uit de hand gelopen”, zegt hij lachend. Zijn avontuur werd opgepikt door een lokale journalist en al snel werd er door verschillende media aandacht aan besteed.

Lander maakte de fietstocht grotendeels op z’n eentje, maar af en toe werd hij vergezeld door zijn vrienden. “Ik geniet ervan als ik twee of drie dagen alleen fiets, mijn tentje opzet, een kampvuurtje maak en kook. In de natuur vind ik het absoluut niet erg om alleen te zijn. Maar in de stad heb ik graag gezelschap.”

Toekomst

Lander is positief ingesteld, maar hij is realistisch. Hij hoopt dat er een keerpunt komt, zodat het over vijf à tien jaar geen issue meer zal zijn en dat we op weg zijn de klimaatdoelstellingen te behalen. “De opwarming van het klimaat zullen we wellicht niet volledig kunnen tegenhouden. Maar we zullen kunnen voorkomen dat het uit de hand loopt. Het is nu tijd om écht actie te ondernemen.”