“Ik ben niet alleen een duurzaam persoon. Ik ben zoveel andere dingen”

Eveline Flamand in het Zuidpark (foto: Julie Vandamme-Vinckier)

 

Eveline Flamand (34) is leerkracht in hoofdberoep en daarnaast fulltime duurzaam persoon. Op haar website ‘Econista’ deelt ze recepten, experimenten, en haar zoektocht naar haar duurzaamheidsverhaal. Hiermee probeert ze mensen te overtuigen om ook duurzaam te leven: “Ik zeg altijd aan mensen dat ze de beslissing moeten maken waar die persoon zich goed bij voelt.”

Eveline Flamand is niet altijd een duurzaam persoon geweest. “Ik heb meegedaan aan ‘Dagen Zonder Vlees’. Op die manier is de bal aan het rollen gegaan”. Ze legt uit dat ze niet direct daarna fulltime vegetariër is geworden. “Hoe meer ik met dat eten bezig was, hoe meer ik besefte dat ook veel andere dingen in mijn leven niet duurzaam zijn. Dat gaat om kledij, verzorgingsproducten, huishoudproducten…”

 

Familiale band

Eveline heeft een heel goede band met haar ouders en krijgt veel steun van hen, hoewel zij zelf minder duurzaam zijn. “Ik heb een oudere zus en zij is al lang veganistisch, reeds voor ikzelf dus bezig was met duurzaamheid. Zij heeft voor mij het pad geëffend bij mijn ouders. En als ik nu bijvoorbeeld bij mijn ouders ga eten, dan maken zij zonder problemen iets vegetarisch klaar. Dus dat is eigenlijk geen probleem.”

Mocht Eveline zelf kinderen hebben, zou ze hen veel leren over duurzaam leven en over de omgang met de planeet. Maar als het gaat over vegetarisch opvoeden, legt ze uit dat ze dat een moeilijker aspect vindt. “Eerst en vooral zou ik zelf al meer opzoekingswerk moeten doen over kinderen en vegetarisch leven. Kinderen blijven natuurlijk midden in hun volle groei en ontwikkeling.” Ze verklaart dat ze dit voor kinderen iets delicater vindt. “Ik wil ook niemand het vegetarische aspect opleggen. Ik wil best wel voorstellen dat mijn gezin bijvoorbeeld twee keer per week vlees of vis zou eten en voor de rest vegetarisch. Dan kan het kind zelf nog de keuze maken later. Maar dan zal je door zelf een positief voorbeeld te zijn, jouw kind zowat in de richting van duurzaam leven sturen.”

Visie op de wereld

“Mijn visie op de wereld is niet dat iedereen vegetariër of veganistisch zou moeten zijn.” Dat is iets wat Eveline probeert duidelijk te maken aan de mensen die haar verhaal volgen. “Als je de beslissing maakt om op alle vlakken van je leven duurzaam te zijn, kan je dat niet in één keer doen. Dat is te overweldigend. Je houdt dat volgens mij niet vol op lange termijn. Daarom zeg ik altijd aan mensen dat ze de beslissing moeten maken waar die persoon zich goed bij voelt. Het moet passen bij wat je op dat moment in je leven wil.” Voor Eveline zou het een te grote stap zijn om veganistisch te worden. “Ik ben niet alleen een duurzaam persoon. Ik ben ook zoveel andere dingen. Ik ben ook iemand die graag reist, iemand die graag omringd is door vrienden, ik ben leerkracht, enzovoort. Ik vind het lastig als mensen je te streng gaan beoordelen, omdat jij je profileert als duurzaam persoon, terwijl ik ook bepaalde andere dromen heb.”

EVELINE FLAMAND IN HET ZUIDPARK (FOTO: JULIE VANDAMME-VINCKIER)

Ik ben niet alleen een duurzaam persoon. Ik ben ook zoveel andere dingen

Eveline Flamand

Regering

“Ik doe mee aan klimaatmarsen. Maar ik moet wel zeggen dat ik daar zeer teleurgesteld in ben, hoe weinig dat uiteindelijk heeft uitgemaakt”, bekent Eveline. “Terwijl dat wel overweldigend was dat daar zoveel volk aanwezig was. Wat ik dan wel heel goed vond, was hoe vreedzaam dat allemaal was. Dit is hoe mensen moeten protesteren. Maar het was dus zeer teleurstellend dat dat dan geen effect heeft. (zucht) Er loopt héél veel fout bij de politiek.”

Er loopt héél veel fout bij de politiek

Eveline Flamand

“Ja, ik ben zeer teleurgesteld en boos op de regering. Mocht ik in de regering zitten, zou ik eerst en vooral beginnen met het allemaal minder complex te maken.” Volgens haar moet de overheid meer een rol spelen in duurzaamheid en meer subsidies toekennen aan bijvoorbeeld bioproducten. “Er moet heel veel in de politiek veranderen”, vult ze aan.