Verst Geperst: ochtendradio @ Urgent.FM

Vanille Dujardin

Sidekick van Iris bij Vers Geperst. © Vanille Dujardin

 

Mijn keuze voor het tweede jaar journalistiek lag al redelijk snel vast: ik kies voor audio, omdat ik me volledig wil onderdompelen in de audioverslaggeving en in de podcastwereld. Sinds ik journalistiek studeer, luister ik heel vaak naar podcasts en meer naar de radio dan naar mijn Spotify-account. Daarnaast wil ik mijn radioskills graag verbeteren door ervaring op te doen bij de radio! Naast Radio Sam leek Urgent.fm de beste manier om dat te doen. In oktober ging ik dan ook enthousiast naar de join-in van Urgent, de studentenradio van de unief in Gent. Ik legde mijn oor te luisteren bij alle dingen die ze daar doen, en Vers Geperst leek mij de max! Ochtendradio? Tuurlijk wel, ik ben dé ochtendqueen in hoogst eigen persoon: geef mij maar een vroeg uur om op te staan, samen met een kopje koffie en glaasje vers geperst…

Vers geperst

Vers Geperst met Joyce & Julie. Foto gsm: Stefanie Heyse

Tijdens het eerste schoolsemester heb ik 1 keer de redactie gedaan bij Vers Geperst, en dat verliep niet zoals ik verwacht had. Het ochtendprogramma loopt van 7u – 8u, en de voorbereiding begint vanaf 6u ’s ochtends. Ik stond daar dus op vrijdag 27 oktober om 5.50 u aan De Krook (zodat ik zeker niet te laat was, want ik wilde geen slechte eerste indruk maken). Om 6.15u was er nog steeds niemand te zien. Om 6.25u was ik wanhopig: waarom was er hier niemand? Had ik me vergist of zo, zou het niet doorgaan? Om 6.30u kwam de presentator aan, een beetje moe en in de war: “je staat hier toch nog niet te lang?”, vroeg hij. Ik durfde niet zeggen dat ik daar al 40 minuten aan het bibberen was en deed alsof mijn irritatie niet bestond. De jongeman vertelde me dat er nog niets voorbereid was… Whut? 

Mega-onvoorbereid

Ok, we hadden dus nog 30 minuten om een aflevering in elkaar te steken, en het was mijn eerste keer. Ik wist van toeten noch blazen, want ik had eerlijk gezegd nog nooit eens naar een aflevering geluisterd. Stom, besefte ik. Waarom had ik niks op voorhand gedaan? “Zoek maar iets op, iets luchtigs waar we het straks over kunnen hebben”, zei de presentator.  

Om 7.00 waren we on air. Alles ging zo snel, en ik was nerveus, beetje geïrriteerd en mega-onvoorbereid. Uiteindelijk moest ik niet vaak iets zeggen, er was vooral improvisatie en muziek. Ik was teleurgesteld. Was ik hiervoor opgestaan … ? Die aflevering trok op niets, ik had niets geleerd, en mijn aanwezigheid daar was nutteloos geweest, althans zo voelde het toch. Ik was slechtgezind en ben de rest van het eerste semester niet meer teruggekeerd.

Tweede keer, goede keer

Tijdens het tweede semester ging het al iets beter met mij. Ik was steeds zekerder van mijn keuze om volgend jaar voor audio te kiezen, en ik wilde ervaring opdoen. De irritatie had tijdens die eerste keer Vers Geperst wat te hard de bovenhand genomen, om nog maar te zwijgen van de teleurstelling. Maar goed, mijn batterijen waren opgeladen en ik wilde het een nieuwe kans geven! En ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb!

Programma Vers Geperst voorbereiden. Foto gsm: Stefanie Heyse

Op 1 maart stond ik om 5.15u op om me klaar te maken voor Vers Geperst, en ik had er keiveel zin in! Daaraan merk ik gewoon dat ik dit zo graag wil doen: ik spring op zulke ochtenden gewoon uit mijn bed, mét een glimlach, zonder slecht humeur. I LOVE IT. Tijdens deze aflevering was Manon Huysman presentatrice van dienst en was Joyce mijn mede-sidekick. Ik had de twee meisjes nog nooit gezien, laat staan er samen radio mee gemaakt. En het verliep geweldig! Manon gaf tijdens en na de uitzending goede feedback waar ik echt iets aan had, en we leken alle drie goed op elkaar ingespeeld, alsof het onze vijfde keer samen was. Ik heb die eerste keer gewoon pech gehad en een beetje te snel opgegeven, en ik wil niet meer in die val trappen.

Sidekick

Ondertussen heb ik 1 keer per week redactiewerk gedaan voor Vers Geperst, dat houdt dus in dat ik alleen of samen met een tweede ‘sidekick’ een uurtje de tijd heb om grappige, leuke, actuele feiten op te zoeken waarover we het tijdens de uitzending kunnen hebben. Om eerlijk te zijn: ik vind dat altijd een beetje stressy! Want ik vind niet altijd snel iets interessant, en raak dan altijd wat in paniek. Ik raak altijd veel te snel in paniek eigenlijk, nergens goed voor. Voor de rest vind ik het echt de max om te doen, ik krijg er zoveel energie van, en telkens als we om 8.15u naar buiten komen heb ik het gevoel dat ik al zo productief ben geweest! Ochtendradio is dus echt wel mijn ding. Voorlopig heb ik alleen nog maar redactie gedaan, want om te presenteren moet je eerst geslaagd zijn voor een stemproef. Daar heb ik enkele weken geleden aan deelgenomen, dus nu ben ik het resultaat aan het afwachten. Als ik een A of een B heb, mag ik Vers Geperst presenteren. Ondertussen ga ik me nog wat proberen verdiepen in redactie en techniek, zodanig dat ik volgend schooljaar alles kan doen bij Vers Geperst.

Luister je mee naar de leukste momenten uit de aflevering van 25 april?

Everybody likes a good story and, I think, radio is just about the best storyteller there isOrson Welles

Luisteren jullie ook mee naar mijn leukste momentjes uit de aflevering van 10 mei?

 

 

 

De auteur

Stefanie Heyse

Profiel Facebook Twitter E-mail

hogelattenlegger - hoognieuwsgierig - hoogsensitief. En ik wil een podcast maken