Werkt u in teamverband of in maandverband?

| Dit artikel past in een opdracht voor studenten uit het derde jaar met als onderwerp cmp - beeldjournalistiek.

maandverband

maandverband

 

De strijd tegen menstruatiearmoede is volop aan de gang. Het taboe wordt langzaam maar zeker doorbroken en veel instellingen voorzien gratis menstruatieproducten. Hanne Verhaert, 22 jaar oud, heeft niets dan goeds te vertellen over haar maandstonden-vriendelijke werkomgeving maar merkt toch nog steeds een zekere onwetendheid.

“Een vrouw/persoon met baarmoeder bloedt gemiddeld vijf dagen per maand”, aldus de VRT in een artikel van afgelopen september. Helaas voor ons zijn maandstonden niet iets gemiddeld.
Ik heb mijn maandstonden soms vijf, soms zeven dagen. Mijn tante heeft ze drie dagen, heel soms vier. Mijn beste vriendin heeft ze altijd exact vijf dagen en half. Hanne (op de foto hierboven) heeft ze zes dagen. Op de foto zie je 42 maandverbanden. Want je moet ongeveer om de twee uur maandverband vervangen en je bent meestal 14 uur wakker, dus dat maal zes is 42.

Algemene cijfers hierover zijn er niet, aangezien niemand hetzelfde bloedverlies heeft.

Hoe is het om te gaan werken als je je maandstonden hebt?
“Op mijn werk hangt er een heel open en ontspannen sfeer. Over het algemeen vind ik het dus helemaal geen ‘big deal’ om er bijvoorbeeld over te moeten praten, ik voel mij daar ook absoluut comfortabel bij, dus dat is fijn.”

Biedt je werk ook producten aan?
“Ja! Dat was ook iets nieuws voor mij, maar in alle wc’s had je mandjes met gratis tampons en maandverband. Heel handig voor als je ze eens vergeten bent.”

Vind jij dat te weinig – al dan niet mannelijke – mensen weten hoe en wat je maandstonden hebben juist inhoudt?
“Ik denk soms van wel. Ik merk ook op sociale media dat er toch nog steeds verrassend veel onwetenden zijn. Onder bijvoorbeeld een artikel over menstruatiearmoede heb je dan echt mannen die reageren ‘Och hoe duur kan nu een maandverband per dag zijn’ en dan weet ik niet goed of ik moet lachen of in shock moet zijn. Ik merk dat niet iedereen beseft dat vrouwen als ze heftig bloeden zeker om de twee uur moeten wisselen van maandverband.”

De auteur

Nette De Schrijver

Profiel E-mail

Tomatensoep maakt mij gelukkig. Redacteur bij Schamper. (zij/haar)