Een eigen site maken. Must-do of must-not?

©2018 by Vanille Alizée Dujardin

 
Toen ik mijn idee voorlegde aan mijn vrienden en familie om een site te maken, keken ze mij allemaal met grote ronde ogen aan. “Vanille, dat zal je niet lukken.” Ondanks alle activiteiten, lessen en deadlines, ben ik blijven voortdoen. Mama, papa, vriendjes… Sorry dat ik jullie moet teleurstellen, maar het is mij wel gelukt.

Ik ben al een paar jaar bezig met fotografie, design en kunst. Veel projecten die borrelden in mijn hoofd, maar elke keer opnieuw de veel gezegde woordjes “Ik zal het later doen”… Toen ik de eerste keer het vak ‘SelfLAB online’ ontdekte en te weten kwam dat ik carte blanche kreeg, werd ik gek! Ik wou zo veel doen! Natuurlijk moet je keuzes maken. Dat was de moeilijkste stap voor mij.

Na veel nadenken en weinig slapen, had ik een perfect beeld van wat ik op de eindejaarspresentatie wou presenteren. Een site. Neen, niet ‘een’ site… MIJN site! Ik zou daar mijn foto’s op publiceren en klanten vinden. Zij zouden mijn foto’s kopen of betalen voor een persoonlijke fotoshoot. Dat wou ik doen.

Maar hoe begin je aan een site? Even Googelen wat mensen zeggen. Vele hadden het over WIX, een gratis platform om een eigen site te maken. Blijkbaar heel simpel. Zo ben ik begonnen. Met WIX. Het ging vlot en op een week tijd had ik een site. Gratis en voor niets. Natuurlijk kon ik daardoor niet alles doen zoals ik het wou. Albums maken? Extra betalen. De reclameblokjes weg halen? Extra betalen…

Met mijn WIX-site was ik eigenlijk niet tevreden. Het was wel tof en het leek wel op het beeld die ik van mijn site had in mijn hoofd, maar het was echt niet professioneel. Ondertussen halverwege het jaar en het begin van de examenperiode. Van december tot februari was mijn site slechts een vage herinnering van de vrije tijd die ik had. Tijdens een coaching moment vertelde mijn coach dat ik WordPress zou moeten verkennen. Het zou moeilijk zijn om een site te maken, maar hij zou er wel professioneel uitzien. Ik bleef in het begin koppig vasthouden aan mijn WIX-site, maar verkende uiteindelijk ook de WordPress-functies.

©2018 by Vanille Alizée Dujardin

Een paar maanden later heb ik effectief mijn eigen WordPress-site. Hij is niet afgewerkt en ik moet er nog veel tijd insteken voor hij dit wel zal zijn, maar ik heb mijn eigen site. En dat is zo’n grote trots. Daarbij heb ik dan besloten om ook een Facebook-pagina te maken om meer (jongere) mensen te lokken naar mijn site en zo naar mijn fotoshoots. Want niet enkel in websites maken, maar ook in fotografie zelf ben ik ondertussen zeer sterk geëvolueerd. Niet aarzelen dus om een fotoshoot te boeken…

De auteur

Vanille Dujardin

Profiel E-mail

Studente Journalistiek @ArteveldeHogeschool. Ik wil evolueren en een rondtrekjournaliste worden! Ambitie en liefde voor wat ik doe. Fotograaf in mijn vrije tijd.