Mijn ervaringen bij de fameuze radio urgent.fm

Het begon allemaal toen ik van mijn coach te horen kreeg dat er op donderdag 5 oktober een join-in avond werd georganiseerd bij de Gentse studentenradio urgent.fm. Het klonk wel leuk en ik wou direct een kijkje gaan nemen. Dus die donderdag stond ik in de redactie van de radio. Ik schreef me in voor de beeldredactie, daar voelde ik me het meest door aangetrokken. En zo begon mijn verhaal bij de urgent.fm … .

De eerste opdracht dat ik mocht doen voor de beeldredactie was al direct de eerste zondag na de join-in avond. Ik mocht gaan filmen in de redactie van de radio. Er waren daar allerlei dingen te doen voor 200 jaar Ugent. De band die ik mocht fotograferen was Scabbia Mio. Maar er was ook nog een ander meisje dat kwam spelen en verschillende gastsprekers gedurende die dag.
Toen ik aankwam stond Jonathan Vanoothegem direct klaar, hij is de voormalige “baas” van de beeldredactie. Hij legde me een paar dingen uit en leerde me hoe ik mijn camera goed moest instellen en besturen. Eenmaal hij klaar was met zijn uitleg, duwde hij me in het diepe en moest ik zelf aan de slag gaan. Zijn laatste advies was dat ik me als een vlieg rond de mensen moest gedragen, en dat ik zo de mooiste foto’s kon trekken. Zo gezegd, zo gedaan. Ik liep rond in de redactie terwijl de band aan het spelen was en probeerde zo leuk mogelijke foto’s te nemen. Ik voelde me wel wat ongemakkelijk, zo dicht bij de mensen gaan om mooie foto’s te nemen, maar het resultaat was zeker geslaagd.

Maar natuurlijk, mezelf kennende was ik mijn tweede batterij vergeten en begaf mijn camera het. Gelukkig was Jana daar, het meisje achter urgent.fm. Zij had haar camera ook mee. Toen ik verder foto’s nam met haar camera, kwam er zo’n mooie belichting op de foto’s. Een melancholisch kantje. Ikzelf en Jonathan waren zeer tevreden over mijn reeks foto’s. Mijn liefde voor de beeldredactie is die dag echt volledig gegroeid.

De tweede grote ervaring was Backtracks. Gentbrugge leefde op zaterdag 25 november weer helemaal op, met dit project van urgent.fm. Je kon toen in de woonkamer van iemand naar een verhaal kan luisteren en genieten van een muzikaal stukje talent. Ik begon in de huiskamer van Geertrui Coppens. De band Blue Earth kwam daar het liedje ‘O Happy Days’ uit de film Sister Act spelen. Er heerste een zeer gezellige sfeer in de huiskamer, maar dat kwam dan ook door de moederlijke zintuigen van Geertrui. Ze vertelde haar verhaal eerst en wanneer de band begon te spelen was het Geertrui die dirigeerde. Ze liet de mensen mee doen en had zelf de songtekst van het liedje afgedrukt zodat de mensen konden meezingen.

De tweede huiskamer die ik binnenging was die van Elke Leyman, waar Alexandra Gadzina een cover speelde van ‘I’m into Folk’ van The Radios. Ze bracht het liedje op haar piano en kon met haar tedere stem iedereen raken. Elke had er al heel wat ervaringen op zitten in haar leven en die wou ze delen. Ze zag geen betere manier dan dit via backtracks te doen.

Deze twee huiskamers heb ik mogen meemaken, maar er waren nog vijf anderen die je die dag kon bezoeken. Jammer genoeg was dit de laatste editie van Backtracks en zal het dus normaal gezien niet meer terugkeren, wat ik zelf zeer jammer vind want er hing zo’n leuke sfeer rond dit project.

Op naar het volgende dat ik zeker niet zal vergeten van mijn verhaal bij urgent.fm.
Op vrijdag 27 oktober heb ik meegeholpen aan het programma Glimworm. Dit is het zondagse programma van de studentenradio urgent.fm, waar intense livesessies wisselen met breekbare en mysterieuze tracks. Jonathan en ik hebben toen de band Schaduwland gefilmd. Een groep die sferische indiesongs brengt. Toen de band aankwam hebben we ze de tijd gegeven om alles in orde te zetten in de studio, en dan zijn wij onze camera’s gaan plaatsen. Dat was de eerste keer dat ik met een shoulder rig heb mogen filmen, wat een immens zwaar karwei was. Het was natuurlijk weer een mooie ervaring.
Nadat we een tweetal uren gefilmd hadden, heeft iedereen zijn spullen terug bij elkaar geraapt. We hebben het werk voor die dag gelaten, maar ik mocht van Jonathan de montage van een filmpje helemaal zelf maken. Wat natuurlijk weer een goede oefening is en een mooie ervaring.
Hieronder kan vind je het filmpje dat ik toen gemaakt heb en bewerkt werd door Jonathan.

Ik heb nog veel meer gedaan bij urgent.fm maar deze eerste herinneringen zal ik nooit vergeten.

 

 

 

 

De auteur

Laura Kohut

Profiel Facebook Google+ E-mail

Studente Journalistiek aan de Arteveldehogeschool in Gent Levensgenieter ~ born in '99